Detta kommer vara socialdemokraternas stora fråga framöver, stoppa bolagiseringen vilket innebär stopp mer makt till medarbetare, stoppa ekonomi i balans och stoppa fokuset på Primärvården och dess innehåll. Tyvärr sprider de såklart en del felaktigheter i detta, vilket tyvärr kommer sätta sig hos medarbetare och patienter. Jag tycker det är tråkigt sätt att jobba. Istället för att komma med konkreta lösningar säger man nej till allt, men så kan det vara.
Men det blir även en del frågor från våra medarbetare och invånare. Vi i den politiska ledningen har sagt att vi ska vara lika tillgängliga som vanligt och svara på frågor. Jag ska försöka svara på de frågor som kommit så hr långt
Vad ska ingå i detta och vad lämnas utanför?
Exakt gränsdragning är inte klart än, det kommer man nu att titta på. Men vår tanke är att det är själva Hälsocentralerna som ska ingå i bolaget. Det finns en del delar som ligger idag i primärvården men som inte är ett uppdrag som styrs via hälsovalet, dessa är inte tänkt att de ska ingå. Men detta kommer man titta på och det kan mycket väl vara så att det finns delar som man vill ta med och då kommer vi såklart göra det och samtidigt vara tydliga i regelverket i hälsovalet vad det innebär.
Kommer ni sälja ut sjukvården?
Svaret är såklart nej. Vi välkomnar fler privata aktörer att etablera sig i länet. Men det ska kombineras en bra och effektiv primärvård i egen regi. Denna fråga ställs mest av socialdemokrater och deras sympatisörer. Jag har inte hört det från våra medarbetare eller patienter fråga om detta.
Är detta ett sätt att lägga ned mindre enheter?
Svaret är såklart nej. Vi har inga ambitioner att lägga ned enheter, tvärtom. Vi vill få fler enheter som då blir närmare invånarna och skapar mer och riktig valfrihet. Vi kan se att vi däremot har lite för stora enheter. De som lyckas hålla ekonomin är idag framförallt ett par mindre enheter som ligger i mindre tätorter. Vi kan konstatera att tidigare majoriteter har lagt ned enheter, trots att de då låg i förvaltning. Ex. Bergsjö, Bomhus och Stortorget. Nu kommer även Baldersnäs i praktiken stängas.
Blir det primära uppdraget att skapa vinst?
Det primära uppdraget bestäms av Regionfullmäktige, vilket kommer bli väldigt tydligt i ägardirektiven. Det primära uppdraget kommer vara just det att bedriva primärvård som är tillgänglig och av hög kvalité. Men det nya bolaget kommer behöva göra ett visst öveskott, det bestäms också av fullmäktige. Alternativet till överskott är underskott, och vi vet alla vad som händer i en organisation om man går med underskott under en längre tid. Sedan hur man använder sitt överskott bestäms också av oss politiker. Men ambitionen är att det ska stanna i bolaget för att kunna utveckla verksamheten. Skulle primärvården idag göra ett överskott så försvinner det ned i de andra underskott som finns inom vården.
Vad händer med medarbetarna?
Tanken är att alla medarbetare som idag jobbar på våra hälsocentraler kommer erbjudas att gå över, sedan är det såklart valfritt om man vill det eller inte. Vill man inte så kommer man erbjudas arbete någon annan stans i regionen där man kan fylla en funktion.
Hur märker patienterna detta?
De kommer inte märka så mycket direkt. Men eftersom ambitionen är att utveckla primärvården med högre kvalité och bli mer tillgänglig så hoppas jag att man kommer märka det.
Borde inte väljarna få avgöra detta?
Väljarna gick till val 2022 och då valde man bort socialdemokraterna och valde en ny politisk ledning. På det sättet kan man säga att väljarna valde att vi skulle göra förändringar. Att nu påstå att man inte fått säga sitt i detta är såklart inte sant. Redan när vi var i opposition så föreslogs det att man skulle titta på en bolagisering av våra hälsocentraler, på samma sätt som vi har Folktandvården organiserad.
Vilka risker ser man med detta?
När nu arbetet körs igång så kommer man göra sedvanliga riskanalyser och handlingsplaner. Dialogen kommer ske med de fackliga parterna. Vi i den politiska ledningen träffar många, medarbetare, patienter, organisationer och kommuner. Där kommer vi lyssna in vilka farhågor och möjligheter som finns.
Hur påverkar detta hemsjukvården?
Hälsocentralerna ansvarar idag för vården i hemmet de två första veckorna. Detta görs idag av såväl privata som offentligt driva hälsocentraler. Det uppdraget påverkas inte alls av vilken form våra egna enheter drivs i. Efter två veckor av vård i hemmet så tar kommunerna över, hälsocentralerna ansvarar för läkarinsatserna vilket görs av såväl privata som offentliga. Så detta påverkas inte heller av ändrad organisationsform. Detta regleras idag i vår hälsovalshandbok.
Hur påverkas vården på SÄBO?
Kommunerna ansvarar för sjukvårdsinsatserna på våra särskilda boenden i kommunerna. Hälsocentralerna, såväl privata som offentliga, ansvarar för läkarsinasterna. Detta påverkas inte heller av vilken form regionen driver sina enheter i. Däremot har vi en utmaning att bemanna detta med läkare eftersom det behöver vara en fast läkare som sköter detta för att få kontinuitet. Vår förhoppning är ju att det ska bli lättare för det nya bolaget att rekrytera och på så sätt få fler fasta läkare som kan ta på sig ansvaret för våra SÄBOn.
Som ni märker så är de flesta frågorna mer av politiska karaktär. Jag har mest mötts av positiv återkoppling och en nyfikenhet från medarbetare och chefer. När jag har förklarat våra tankar så har det blivit så att fler vill att vi ska ta över deras verksamhet i bolaget också, men det är inte aktuellt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar