måndag 25 april 2011

”Opolitisk” vänstermanifestation på stortorget

Idag besökte jag stortorget och lyssnadepåskuppropets manifestation mot försäkringsreglerna. Det var inte speciellt mycket folk där utan det var nog mest sossanras ombudsmän, politiker och förbipasserade. Vi fick lyssna till mycket intressanta berättelser hur dessa människor upplever sjukförsäkringssystemet. Vi fick lyssna på ett par personers som berättade hur de har upplevt försäkringskassan och arbetsförmedlingen, men de berättade inget om hur landstingets rehabilitering fungerar. Det var först när primärvårdsläkaren Hector Lerner berättade om sin syn på systemet det kom fram hur illa rehalibiteringen fungerar i landstinget.

Manifestationen riktar sin kritik mot alliansregeringen och sjukförsäkringssystemet men man berör inte den viktiga delen som handlar om hur dessa människor ska ges möjlighet till rehabilitering. Landstinget Gävleborg har under de senaste åren bl.a. försämrat rehabilitering genom att säga upp avtal med väldigt duktiga sjukgymnaster och man är bland de sämsta på att ta del av regeringens stimulansmedel..

Det som jag tror vi alla är överens om är att de som har arbetsförmåga ska arbeta efter sin förmåga medan de som inte har arbetsförmåga ska vara sjukskrivna och erbjudas rehabilitering.

18 kommentarer:

 1. Det finns ingen rehabilitering därav finns det inget att diskutera. Arbetsprövning är INTE rehabilitering!
  En av talarna på torget och den var banne mig opolitisk eller ska vi ta och räkna alla borgare som var där med så vägs ju balansen upp.
  vi klagade FAKTISKT på oppositionen också om du inte märkte det...är ju det problem.

  SvaraRadera
 2. Då är det rehabiliteringen vi ska angripa och det är sosselandstinget ansvarig för. Jag har hört många skrämmande exempel där landstinget inte tar sitt ansvar och när man säger upp avtal med välrenomerade sjukgymnaster så är det mycket allvarligt. Detta problem var den endast Hector som kort tog upp.

  Att vi var några moderater som valde att lyssna till de berättelser som framfördes från scenen kan inte vara samma sak som att det var en opolitisk manifestation.

  SvaraRadera
 3. Jag önskar egentligen ingen människa illa. Men ibland önskar man att människor som sitter och bestämmer sådana här saker själva skulle hamna i samma situation så får ni se hur det är. Att ha värk varje timme , varje minut och sekund av dygnet. Det jag inte kan förstå är varför en handläggare eller en försäkringskasse läkare eller regeringen (vilket parti som en sitter i den) ska bestämma vilken som är sjuk. Borde inte den läkare som träffar patienten göra det? Eller anser ni att läkarna i detta land är inkompetenta att sköta sitt jobb? Det är så det framstår.

  SvaraRadera
 4. Opolitisk ? Varför används den termen ? Vi borde kunna vara överens om att det är politiskt att hålla ett påskupprop. Däremot är Påskuppropet partipolitiskt oberoende.

  SvaraRadera
 5. Jag har en vän som just nu "rehabiliteras". Han spyr av ångest och har fortfarande svåra psykossymptom pga sin schizofreni. Dessutom består rehabiliteringen i sysslor såsom att skura slumområden och bli utsatt för blottare. Kanske stå och sortera lite returpapper fast man har svår paranoia kringa bakterier. Eller varför inte klistra etiketter på böcker 4h om dagen tills man vill skära upp armarna för att bryta av monotonin. Nej ni moderater borde lägga den här energin på att komma åt skattefusket hos höginkomsttagare än att sparka på de som redan ligger. Hellre tio bidragsfuskare som går hemma än att 1 sjuk tvingas ut i arbete, för medborgarnas trygghet.

  /mewmin, lider av schizoaffektivt syndrom och är sällan arbetsför

  SvaraRadera
 6. Det här sker i ett landsting styrt av er, moderater.

  SvaraRadera
 7. Landstinget Gävleborg styrs av sossar och ett par stödpartier, det har de gjort de senaste 100 åren. Hade vi haft makten här så hade vi, på samma sätt som regeringen, prioriterat rehabilitering högt. Är man sjuk ska man få snabb hjälp för att bli rehabiliterad och komma tillbaka till arbetslivet. Är det så att man inte kan eller kommer kunna arbeta ska man ha sjukersättning.

  Jag hör alldeles för många berättelser om människor i vårt län som inte får den rehabilitering de har rätt till, varför ska vårt sossestyrda landsting alltid vara bland de sämsta på att erbjuda vård, se bara hur man hanterat hjälpmedel till funktionshindrade.

  SvaraRadera
 8. Vi som lider av neurobiologiskt genetiskt ärvda sjukdomar som inte syns blir tyvärr kanske aldrig friska, utan s.k kroniker och även om vi har utbildningar bakom oss (jag är biblioteksassistent och kommer kräva rehabilitering på bibliotek när det är aktuellt, är i dagsläget alldeles för manisk eller i mixad fas som det kallas och tillståndet kan slå över i en psykos, tappad kontakt med verkligheten, om jag utsätt för någon som helst stress eller yttre påfrestningar) så är det inte säkert att vi ens kan arbeta med det vi är utbildade till och tvingas förnedras av AMS och får sortera skruv på samhall. Jag är psykiskt sjuk, inte efterbliven (125 i iq enligt mätningar) och kräver mer stimulans än så. Min syster som har downs syndrom älskar dock att sätta ihop samma låda gång på gång och monotoni passar henne eftersom hon kräver enkla arbetsuppgifter. Tyvärr måste man vara frisk för att orka vara sjuk. Avveckla landstingen, få stopp på alla byråkrati och paragrafrytteri och låt kommunerna sköta allt. Ge människor rätt rehabilitering, utnyttja oss inte som gratis arbetskraft mot en skrattretande ersättning. Jag lever på lägre inkomst än en student just nu och den kommer sänkas ytterligare om mitt ärende om aktivitetsersättning går igenom, pga låga löner för oss inom kultur. Fri kultur behövs för att en demokrati ska fungera, alla människor ska ha rätten till att ta del av all information för att kunna bilda sig en uppfattning om politiska frågor, det var hela idén med folkbiblioteken och anledningen till att jag valde mitt yrke. Att tjäna pengar på kultur och sjukvård exempelvis är bara äckligt.

  /mewmin - tror jag betecknar mig som socialliberal men sympatiserar mycket med piratpartiet och röstar på dem i riksdagsvalen.
  Som en kvinna sa till mig en gång "egentligen är valet ganska lätt mellan regeringarna, vill du ha ett samhälle som tar hand om alla eller ett där man bara sköter sitt och bryr sig om sig själv?".

  SvaraRadera
 9. Vilken rehabilitering skulle ett moderat styrt gävleborg kunna erbjuda ?
  Jag menar inte arbetspraktik utan verklig medicinsk rehabilitering.

  SvaraRadera
 10. Tobias Henriksson, orbidel@me.com26 april 2011 kl. 14:31

  Jag måste säga att jag tycker själva demonstrationen var balanserad, det jag såg. Men min rygg tillät mig inte att lyssna längre än till strax efter att Hector hade pratat, så jag kan inte bedöma ngt efter det.

  Jag håller inte med mitt parti i en hel del av sjukpenningfrågorna, som jag uttryckt på Facebook t ex. Men mycket beror också på sjukvården i sig. Och här i Gävleborg styrs den av en sosseledning som har ett mycket stort ansvar för att det inte finns rehabilitering; man har inte vågat ta i frågan att lägga ner sjukhus för att centrera vård och centrera specialitet. Det är INTE bra när ortopeder exempelvis bara träffar på en viss typ av skada någon enstaka gång per år. Det behövs centralisering när det gäller specialistvård.

  Jag har kämpat för min egen skull att få komma till Spine Center i Sthlm för att få en bedömning. Ortopeden i Gävle har jag inget förtroende alls för. Jag har INTE fått nån rehabilitering på de tre år som gick sen min svåra olycka då jag fick svåra kotfrakturer i sju stycken ryggkotor. Det är inte regeringens fel, det är landstingets och sjukvårdens/ortopedmottagningen i Gävles fel.

  Sen missade jag att få sjukpenning med några få enstaka dagar, då mitt SGI nollställts så bara några få dagar innan min olycka. Det är inte något jag tycker är rättvist exempelvis. Inte när jag inte utnyttjat systemet på något sätt innan. Inte när jag ens nyttjat systemet. Det måste till ett rättvisare system när det gäller sjukförsäkringen. Jag hade jobb klart som jag skulle tillträda tre veckor efter min olycka; och det kunde jag inte göra. Jag hade INGEN rätt till ersättning från FK.

  Jag har svårt att se rättvisan i det.

  Jag har en kompis som jobbar inom försäkringskassan och har hört hemska historier på hur man systematiskt nekat sjukskrivningar utan att egentligen det funnits grund till det, bara för att man inte "orkar" begära in kompletterande material från läkare när intyget var ofullständigt.

  Plus att man håller samtal med medarbetare som sticker ut nån enstaka procent när det gäller beviljande av sjukskrivna. Det är fel tycker jag.

  Men som sagt, sjukvården har ett stort problem i f f a Gävleborg. Rehabilitering finns det ju knappt. Man opereras, skickas hem, kontrollröntgas och sen säger man - till mig iaf - att "du har flertalet frakturer i ryggen, du får lära dig leva med smärtan. hejdå." Jag tycker inte man säger det till en 26-åring när det finns alternativ.

  Varför finns inte en medicinsk rehabilteringsklinik i Gävle, som ex smärtrehabteamet i Sandviken? Varför sas en massa avtal med sjukgymnaster upp? Varför har man bara en pytteliten smärtmottagning i Gävle, med extremt små resurser för att ta hand om patienter?

  Regering och riksdag har ett stort ansvar i att människor tar livet av sig pga sjukförsäkringen, vilket jag inte står bakom. Jag har hört människor berättat historier om Försäkringskassan när jag själv legat inne på ortoped- och medicinavdelningar.. folk som inte fått sjukpenning beviljad när de ex drabbats av cancer, svåra benbrott eller liknande. Det är fel, tycker jag.

  Så något måste göras, och jag hoppas och tror att regering och riksdag kan och kommer göra något. Och jag tror att Alliansen kommer att göra något bra, även om jag börjat tvivla. Folk som är för sjuka för att jobba ska INTE jobba, tycker jag.

  (del 1/2)

  SvaraRadera
 11. Tobias Henriksson, orbidel@me.com26 april 2011 kl. 14:32

  (del 2/2)

  Enl Socialstyrelsen skulle jag ha kunnat gå tillbaka till jobb sex månader efter min olycka. Då kunde jag inte gå mer än 200 meter eftersom jag inte fått någon som helst rehabilitering.

  Så, precis som Patrik skriver, så ligger en mycket stor del av problemet här i Gävleborg på det sossestyrda landstinget. Det är inte bara regelverket som det finns brister i.

  Jag borde ha fått rehabilitering och hjälp direkt efter olyckan. Men allt jag möttes när jag frågade om ex sjuktransport hem var "du är ju 25 år, du klarar dig". Men nej. Jag kunde inte ens gå därifrån sjukhuset. Så det är lika mycket sjukvårdens ansvar att situationen är som den är här i Gävleborg.

  Jag förstår inte hur medicinavdelningarna kan funka så bra, när ortopedavdelningen funkar så dåligt, på Gävle sjukhus.

  MVH,

  Tobias Henriksson

  (Tidigare MUF-ordförande i Gävle, Distriktsordförande i MUF Gävleborg, KF-ledamot och KF-ersättare, ledamot i barn och ungdomsnämnden, kulturnämnden, och flera andra uppdrag inom moderaterna. Nu i krig med sjukvården för att få en steloperation. Annars får jag leva med smärta i resten av mitt liv troligen - även om jag tänker jobba ändå. Jag har ju inget SGI.)

  SvaraRadera
 12. Jag har aldrig röstat Rött men jag var endå på Medborgarplatsen ! Efter min son har blivit utförsäkrad samtidigt som han blev av med jobbet ( eftersom han har en svår reumatisk sjukdom som inte går att bota ) ingen rehab. och ingen ersättning på flera månader, Så har jag röstat blått 2006 för sista gången ! Och jag har flera Blåa vänner som är förfärade och på väg ut !
  Det värsta är det är som at välja mellan Pest o.
  Kolera !
  Det senaste nästan kriminella handlingen är att AF-s handläggare förbjöd min son att underätta Arbetsgivarna om sin Sjukdom ,annars skulle ingen anställa honom !
  Så ser ditt parties samhälle ut

  SvaraRadera
 13. "Det finns ingen rehabilitering därav finns det inget att diskutera. Arbetsprövning är INTE rehabilitering!"

  Fel, arbetsprövning är just rehabilitering, det kallas arbetslivsinriktad rehabilitering.

  SvaraRadera
 14. "Vilken rehabilitering skulle ett moderat styrt gävleborg kunna erbjuda ?
  Jag menar inte arbetspraktik utan verklig medicinsk rehabilitering."

  Arbetspraktik är också verklig rehabilitering. Det är det som ordnas genom bla arbetslivsintroduktionen på AF.

  Medicinsk rehabilitering är medicinsk behandling, som operationer, medicineringar, terapi osv.

  Verkar som flertalet såssar inte kan skilja på dessa begreppen tydligen.

  SvaraRadera
 15. "Så har jag röstat blått 2006 för sista gången ! Och jag har flera Blåa vänner som är förfärade och på väg ut !"

  Vad du röstat på och kommer rösta på är ointressant. Alliansen fick fortsatt förtroende 2010, det får du lära dig leva med, vännen.

  SvaraRadera
 16. Jag vet inte varifrån ni moderater fått att sjuka nu får hjälp och rehabilitering. Enda sedan jag blev påkörd av en bil för två år sedan har jag fått kämpa för att få vård. Rehabiliteringskedjans enda syfte var att så fort som möjligt tvinga mig tillbaka i heltidsarbete, trots att det var försiktig sjukgymnastik jag behövde varvat med vila för att läka min söndertrasade nacke. FK lyssnade inte på min behandlande läkare och sjukgymnast. De ville att jag skulle utredas. FK tyckte jag skulle säga upp mig och söka mig till AF. Trots att jag hade fast jobb och min arbetsgivare var villig att lägga ner pengar för att jag skulle kunna vara kvar.

  Då jag till sist gick ner mig så fullständigt att jag inte ville leva mer kom jag iväg på den där utredningen. Ett helt team med experter gick igenom mig från topp till tå och analyserade mina röntgenbilder. Läget var mkt värre än någon hade kunnat föreställa sig och rehabiliteringskedjan var definitivt inte till hjälp. Blev bara enormt stressad över att hela tiden få ett datum då jag skulle vara frisk så jag kunde försörja mig själv.

  Då man är skadad och har fruktansvärt ont, behöver man lugn och ro.

  Min sjukgymnast berättar att hon får lägga alltmer tid på att trösta förstörda människor som fått hemska besked från FK, dvs att de inte får mer pengar trots att de är svårt begränsade. Snacka om bortkastade skattemedel!

  Och jag är inte ensam det är det allra värsta. Så många är det som utsätts för ren tortyr i en redans vår situation.

  SvaraRadera
 17. Det som du skriver Sanne är det som vi måste komma tillrätta med. Det är genom en bra rehabilitering som utgår från individen som vi kan hjälpa människor tillbaks. Detta ansvar är landstingets och det är därför jag tidigare har lyft frågan om hur vår rehabiltering fungerar och jag kommer fortsätta med det.

  Sedan ska man såklart ha sjukpenning under tiden man får rehabilitering. Kan man inte rehabiliteras så ska man ha sjukersättning(sjukpension). Dialogen mellan försäkringskassan, arbetsförmedlingen och sjukvården måste också bli bätre. Mycket av de saker som nu kommer fram beror på att samarbetet inte fungerar som det ska.

  Det finns mycket som måste göras när det gäller rehabilitering och våra försäkringssystem, men det viktigaste är att vi utgår från varje individ och hjälper dem utifrån sina behov. vi arbetar med detta på olika nivåer, såväl alliansregeringen som vi oppositionspolitiker i landstinget.

  SvaraRadera
 18. Jo, men det tokiga nu är ju att så fort man blir sjuk eller skadad börjar dagarna ticka på. Och dagarna har ett slut.

  Och som du säger fungerar dialogen mellan AF, FK och vården fruktansvärt dåligt! Man flyttas nu över till AF som ska göra en egen bedömning. Kommer de fram till att man är arbetsoförmägen ska FK göra en helt ny bedömning. Kommer de fram till att man inte är tillräckligt sjuk för att vara i sjukförsäkringen står man där med lång näsa.

  Nu har dessutom socialförvaltningen också köpt in läkare som överprövar den sjukes intyg. Om de finner att personen är frisk får man söka jobb på heltid om man ska ha försörjningsstöd. Den egna behandlande läkaren har inget att säga till om.

  Så många experter jag varit iväg hos för att få hjälp! Och även utomlands har jag varit i jakt på en quickfix som jag skulle behöva för att överleva den här sjukreformen...

  SvaraRadera