måndag 9 oktober 2017

Slumpmässiga alkohol/drogtester, det var fel då och är fel nu

Nu är det dags för regionen att införa slumpmässiga alkohol- och drogtester och detta emot fackens vilja(vilket innebär medarbetarnas vilja). Beslutet fattade landstingsstyrelsen/regionstyrelsen 2013 och 2015 så det har alltså tagit fyra år att införa det.

Ingen ska såklart vara drogad eller alkoholpåverkad på jobbet och vid en första fundering så kan det låta som en bra idé att slumpmässigt testa all personal.

När beslutet togs så var vi i oppositionen emot förslaget. Däremot ville vi att man skulle utöka den testning som redan skedde av personalen som direkt påverkar patientsäkerheten. Det handlar om exempelvis ambulansförare, kirurger o.s.v. Det kan handla om att den som kör bil ska ha alkolås eller liknande tekniska lösningar. När det gällde alkohol så gjordes det redan då för dessa grupper men vi ville utöka med andra drogtester också, men det tyckte inte majoriteten då.

Vad är då problemet att testa all personal?

Förutom integritetsfrågan, som många för fram, så tror inte vi att detta kommer lösa problemet. Det som istället riskeras är att våra chefer kommer strunta i att se problem på arbetsplatsen och agera. Man kan tänka sig att man tänker att dessa saker kommer komma fram vid dessa tester, men eftersom de är slumpmässiga så kan det ta ganska lång tid innan den medarbetare som har problem testas. ¼ del av medarbetarna ska testas varje år så det kan gå bra många år innan alla är testade.
De som vill använda droger vet såklart även hur man ska undkomma sådana tester så frågan är om man kommer upptäcka någon över huvud taget. Det handlar om att inte genomföra den eller manipulera provet, vilket är ganska enkelt.

Istället är det den närmaste chefen som ska ha sådan koll och kompetens och kan avgöra om en medarbetare har problem och använder droger eller är berusad på jobbet. Genom att vara närvarande, samtala med och se sina medarbetare så kan dessa problem upptäckas tidigt och rätt åtgärder kan sättas in direkt. Nu riskerar man att hänvisa till dessa tester innan man tar tag i frågan.

Så majoriteten gör det som är enklast men det kommer såklart bli kontraproduktivt och skapa en massa missnöje hos medarbetarna och mindre engagerade chefer. Frågan kommer att komma upp igen när vi ska revidera dessa styrdokument inom kort och vi kommer då, återigen, göra allt för att stoppa detta vansinne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar