lördag 28 oktober 2017

Halvtid i höstpolitiken

Nu har vi kommit halvtid in på hösteterminen inom politiken. Det har varit en turbulent höst inom moderaterna där vi har avsatt en partiledare, valt en ny och beslutat om delvis ny politik. Så här efter en tuff tid kan det vara bra att reflektera över vad som egentligen har hänt de senaste månaderna.

Det var en tuff start på hösten där delar av mitt parti ville att vår dåvarande partiledare skulle avgå. För mig är det viktig att stå upp för partiet och finns det problem så hanteras dessa internt. Jag var tydlig då att vi i Gävleborg avsätter inte partiledare genom media.  Vi står upp för vår partiledare tills dessa vi har en ny. Har vi synpunkter framför vi dessa internt inte via media. Jag har efter denna process fått mycket stöd för vårt sätt att agera och det känns bra.

Situationen blev såklart ohållbart och Anna valde därför att avgå. Det känns tråkigt att hon aldrig fick möjligheten att pröva sitt förtroende i ett allmänt val, men beslutet att lämna var hennes. Vi skulle sedan, återigen välja en ny partiledare under kort tid. Denna gång var vi noga med i länet att vi skulle ha en bra process där vi öppet skulle ta in nomineringar och diskutera vilken profil och person som vi tror skulle göra ett bra jobb. Vi gjorde även ett internt arbete där vi analyserade orsakerna till att vi tappat så mycket i opinionen. Även denna analys var viktig för att kunna göra ett nytt avstamp. Självklart så återkopplades detta till partiledningen helt enligt vår arbetsmodell att återkoppla internt och inte externt.

Sedan valde vi då Ulf och det känns riktigt bra. Återigen kommer vi tillbaks till våra värderingar och vad vi moderater står för, vilket jag har efterfrågat under en längre tid. Vi lämnade strategin att bara pumpa ut nya förslag och istället prata om vad vi vill uppnå och varför. Det känns även bra att vi har en partiledare som kan utrycka sig på ett sätt som man känner igen sig i och dessutom ger han oss övriga bra begrepp vi kan använda, exempelvis ”företagare ska uppskattas inte beskattas” och ”det krävs fler vuxna i politiken”

För ett par veckor sedan så genomförde vi vår arbetsstämma där vi lade fram vår politik inför valet. Jag kan konstatera att allt inte blev som jag ville men det känns ändå bra att vi nu har fortsatt i nya moderaternas anda d.v.s. att ständigt ompröva vår politik till dagens utmaningar.
Nu ser vi att opinionen gör historisk snabb vändning. Det som är viktigt är att vi inte får luta oss tillbaks utan fortsätta att arbeta för en ny moderateledd Alliansregering. Varför vi ska göra det är för att det är det som krävs för att vi ska se alla människor och ge dem de bästa förutsättningarna att forma sina liv.

Eller som Ulf utrycker sig, moderaterna ska vara ett parti för hoppfulla och Sverige ska vara ett land för hoppfulla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar