torsdag 17 augusti 2017

En dag med färdtjänst/sjukresor

Nu är jag tillbaks från semestern på fullt allvar och idag har jag åkt med färdtjänst/sjukresa under ett arbetspass. Det har tidigare skrivits mycket om hur dessa resor fungerar och jag kände att jag därför skulle vara med en dag för att se hur det fungerar i praktiken och få tid att prata med chaufför och resenärer. Så jag åkte idag med en av de bilar som X-trafik har abonnerat för framförallt rullstolsburen färdtjänst och sjukresor.

Jag kan först säga att jag är mycket imponerad av den servicekänsla jag fick se idag. Det handlade allt från att inte stressa resenären genom att köra fram bilen för tidigt till det att man hjälper andra sjukresenärer som har frågor om transport utanför sjukhuset. Dessa chaufförer är x-trafiks ambassadörer när det gäller service och bemötande.

Som vanligt när jag är ute och praktiserar så var det ganska lugnt, eller rättare sagt så var det lite lugnare idag eftersom skolresorna ännu inte har börjat.

Jag fick möjlighet att se med egna ögon hur beställningen av resor tas emot av chauffören och hur systemet gissar restider, av och påstigningstider. Kunderna hade alla olika önskemål som tydligt fanns nedskrivet i beställningen, vissa ville ha radion på i bilen andra ville att det skulle vara tyst. Någon skulle följas in i lägenheten och någon behövde ha sällskap av chauffören tills någon mötte upp vid ankomst. Det är helt enkelt mycket kundanpassade resor som ska levereras med hög service.

Jag fick även se hur hemtjänsten mötte upp i hemmet när en patient som legat på sjukhuset skulle transporteras hem. Det är precis på det sättet det ska fungera. Att lämna en äldre patient i hemmet utan att någon finns på plats händer tyvärr men idag kändes det riktigt bra hur samarbetet mellan sjukhus/taxi/hemtjänst/anhöriga fungerade.

Men det kommer även fram synpunkter på vad som kan fungera bättre.


  • En resenär/patient var väldigt bekymrad över hur dåligt kommunikationen mellan kommun och sjukvården fungerar. Vi hann under denna 30min resa prata om mycket som behöver bli bättre.
  • Vi har tidigare tagit bort möjligheten att betala egenavgifter vid sjukresor med kontanter, vilket för övrigt var ett förslag från oss moderater som nu äntligen blivit genomfört. Det var nu mycket enkelt för patienten och för chauffören. Det som nu känns som nästa steg är att även ge denna möjlighet till färdtjänstresenärer vilket idag måste betala med kontanter/kort, så det är något som jag kommer lyfta in i det politiska arbetet.
  • Jag fick även återberättat om hur Regionens parkeringsvakter bötfäller Taxibilar utanför Gävle sjukhus entré när man är inne för att hämta patient/er. Detta är ju helt oacceptabelt och varför har vi inte byggt en särskild angöring för sjukresebilarna. Varför ska vi blanda gående, cyklar, privatbilar och taxi? För det första så måste vi sluta bötfälla de som hjälper våra patienterna och kör dem hem, sedan måste vi se till att logistiken blir mycket bättre vid sjukhusentréerna.
  • Jag testade även av en del av mina förslag om hur upphandlingarna av färdtjänst/sjukresor kan göras annorlunda. Det blev intressanta diskussioner och mycket bra feedback på dessa förslag.
  • Till sist fick jag även möjligheten att lyssna av hur taxi ser på Regionens samåkningsprojekt, Uberpop, självkörande bilar och biogas som alternativt bränsle. Kort kan jag säga att vi var mycket överens om Uberpops olaglighet och det tveksamma med Regionens samåkningsprojekt och Biogas har förmodligen inte någon större framtid. 


Det var helt enkelt en mycket intressant och givande dag, tack Peter och Gävle Taxi för att jag fick denna möjlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar