lördag 10 november 2012

Toppstyrt landsting skapar en rädd organisation

I veckan har tidningarna i Hälsingland rapporterat om landstinget toppstyrda ledarskap. Vi i oppositionen har under en längre tid påpekat detta med hierarkiska ledarskapet och frånvaro av engagemang från landstingsmajoriteten. Vi får även ofta höra detta från vår personal på såväl verksamhetsnivå som från tjänstemannanivån. Nu instämmer även statsvetare från Göteborgs universitet i denna kritik vilket hälsingetidningarna har rapportertar om i veckan. Som kommentar till detta säger finanslandstingsrådet att hon inte ser några problem med detta och att allting är som det ska vara.

Till skillnad från majoriteten så anser jag, och de flesta andra, att detta inte är okej utan att vi måste ta tillbaks makten och initiativet från den högsta tjänstemannaledningen i landstinget. När detta är gjort kan man bygga upp en ny typ av ledarskap som präglas av ledare som är lyssnande och har engagemang.

Dessutom har man skapat en organisation som är rädd och som inte vågar säga vad man tycker för att man är rädd för att frysas ute av sin arbetsgivare eller straffas på annat sätt. Jag får ofta höra från våra medarbetare om detta. Det är till och med så att man vågar inte ens träffa mig på ett sådant sätt så någon ur ledningen, eller deras förtrogna. kan se vem jag har kontakt med.

Efter veckans skriverier så kan vi konstatera att det nu endast är den politiska majoriteten som inte har insett landstingets ledarskapskris.

3 kommentarer:

 1. OBS genom att googla mej hittar man lätt mina kommentarer på DG. Visserligen ett tag sedan, men tydligen gäller detta fortfarande.
  lördagkväll den 10 nov 2012
  Sante Olling
  leg läkare
  docent
  spec. i klinisk patologi
  fd överläkare på patologen Gävle sjukhus

  SvaraRadera
 2. Hej Patrik!
  Tack så mycket för förslaget om "Barnens hus" istället för att flytta barn- och ungdomshabiliteringen till Sandviken. Äntligen någon som tar barn-perspektivet och tänker långsiktigt! Det är inte klokt vilka konstiga beslut/förslag som tas i Landstinget för tillfället.....Ledningen verkar inte känna och förstå sig på sina egna verksamheter tyvärr. Jag tror att "Barnens hus" skulle kunna effektivisera verksamheten, höja kvalitén och locka kompetent personal. Jag blev så glad när jag läste om det i tidningen. Äntligen någon som kommer med en bra idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar förslaget. Jag delar helt och hållet din bedömning om vilka möjligheter detta skulle kunna ge. Vi har fått mycket bra respons på förslaget och jag hoppas att vi ska få möjlighet att förverkliga detta.

   Radera