måndag 16 juli 2018

Vart ska turistbyrån i Gävle hålla till?


Det har diskuterats en del vart vår Turistbyrå ska ha sin verksamhet. Tidigare var Turistbyrån lokaliserad i Gallerian nian i en liten undanskymd plats som krävde mycket bemanning eftersom den ska vara öppen när gallerian är öppen. Sedan flyttade man till Rådhuset in till en butikslokal i korsningen Norra Rådmansgatan och Drottninggatan. Där tog man ett A-läge för en eventuell butiksägare och man valde bl.a. därför att flytta in den till receptionen/kundtjänst i stadshuset. Där har den varit i några år.

Förra sommaren praktiserade jag på turistbyrån en dag för att få en känsla av vilka människor de möter och hur det fungerar. Eftersom den är samlokaliserad med reception/kundtjänst så fick jag en bra inblick i deras arbete också. Det var faktiskt först då jag förstod att det var olika medarbetare som jobbade i kundtjänst och turistbyrån, vilket är ganska självklart med tanke på de olika uppdrag de har. Men jag tror inte det är det för våra turister och Gävlebor.


Så inför denna sommar fanns det önskemål om att flytta turistbyrån till vår nya Gästhamn.  Många turister söker numer information på annat sätt än vad man tidigare gjort, man använder mycket internet och jag vet ärligt talat inte när jag var på en turistbyrå senast, förutom Gävle såklart. De som ändå dyker upp är såklart mycket blandat men en del utländska husbilsresenärer, båtgäster dyker såklart upp (Det var bl.a. de jag fick träffa förra sommaren) Andra är bilburna turister och då är kanske Gävle centrum(än så länge) inte är den mest tillgängliga delen av staden.


Från en början var jag skeptiskt men eftersom turistnäringen hade önskat det så var det väl något vi skulle kunna titta på och försöka med en sommar. Är man inte beredd att prova något nytt så har man inte heller möjlighet att utveckla en verksamhet, och vi vill alla utveckla vår turistverksamhet. Sedan får vi efter sommaren utvärdera och se om det fungerade bättre eller sämre och om det av de effekter som näringen ändå hade hoppats på.


Samtidigt som just turistbyrån flyttade så blev jag nyfiken vad som händer med den service som vi tillhandahåller till Gävleborna i receptionen i Stadshuset. Där blev jag försäkrad om att de tjänsterna skulle fortsätta och om det kommer in en turist och frågar om något så ska man självklart hjälpa dem till rätta. Kassan skulle finnas kvar så ville man köpa biljetter eller något annat så skulle det också vara möjligt. Även detta är något som vi få utvärdera efter sommaren, hur har Gävleborna upplevt denna förändring.


Men nu ska jag göra ett besök i Gästhamnen och kolla av med dem hur det fungerar turistbyrån och sedan ska det bli intressant att ta del av den utvärdering som kommer att göras. Och sedan är den stora frågan vart tar turistbyrån vägen härnäst. Jag tror inte att Gästhamnen är så het i november/december. Vi kanske ska ha den på Gävlebro, Konserthuset, Nian, Rådhuset eller varför inte Stadshuset igen. För min är inte placeringen den viktigaste utan hur vi kan ge våra turister den bästa och mest tillgängliga servicen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar