tisdag 20 november 2012

Rekord i skattehöjning från s-c-mp

Nu är första dagen av fullmäktige avklarat. Det stora ärendet idag handlade om budget för 2013. Som vi läst under en längre tid går majoriteten fram med ytterligare en skattehöjning i landstinget Gävleborg. Man använder samma argument som under de tre senaste skattehöjningarna, det saknas resurser och det krävs en nivåhöjning av intäkterna. Detta är den tredje skattehöjningen under de fem år som s-c-mp har styrt. Det måste vara världsrekord i skattehöjning eller åtminstone Sverigerekord i skattehöjning. Att höja skatten så ofta och så mycket är problematiskt ur flera perspektiv.


  • Först av allt så slår en skattehöjning mot de som är minst marginaler.
  • För det andra så är alla förutom landstingsmajoriteten överens om att den slår mot den regionala tillväxten vilket i sin tur gör att skatteunderlagen inte ökar i den takt som behövs. Trots detta fortsätter man med skattehöjningspolitiken där vi nu återigen har fått landets högsta landstingsskatt.
  • Vi blir mindre attraktiv som län att flytta till vilket också slår mot skatteintäkternas utveckling.
Samverkan Gävleborg har presenterat en budget i balans utan skattehöjning. Vi räknar upp ramarna till hälso- och sjukvården på samma sätt som vi tidigare gjort, såväl majoritet som opposition tidigare gjort. Detta kan vi göra genom att vi nu vill sätta stopp för dyra hyrläkarlösningar och besparingar på läkemedel, administration och vi avstår i detta kritiska läge att lägga extra resurser på symfoniorkester, folkteatern och museet.

Det var idag en lång debatt med ganska högt tonläge. Till skillnad från finanslandstingsrådet så väljer jag att ge mina kommentarer efter mötet på denna blogg i stället för att under sammanträdet skriva nedlåtande kommentarer på facebook. Nu avslutas kvällen med gemensam middag, trots irritationen från majoriteten under mötet så hoppas jag att kvällen bli trevlig. (Utan pinsamma facebook inlägg)

2 kommentarer:

  1. Ni som politiker borde verkligen se över hyrläkare både vad gäller kostnad som deras lön men även hur vården fungerar på vårdavdelningar där hyrläkare är. Nya hyrläkare efter två veckor och därmed nya beslut vad gäller vårdplan = längre vårdtid. Inga fasta läkare = mindre kompetensutveckling för sjuksköterskor och annan vårdpersonal.

    SvaraRadera
  2. Du har helt rätt. Inte nog med att de kostar dubbelt så mycket som fasta läkare så blir även vården sämre. Sedan finns det säkert hyrläkare som är bra och gör rätt saker och tar ansvar men generellt så är detta ett mycket stort problem.

    SvaraRadera