fredag 31 januari 2020

Brexit

Idag lämnar Storbritannien EU. Vi har hört om denna Brexit under flera år och det börjar bli ganska tjatigt, men så idag är det dags. Men nu kommer den stora frågan, kommer allt haverera idag?
Det korta svaret är såklart nej, världen kommer inte sluta fungera utan allt löper på mest som vanligt. Dessutom så har man övergångsavtal som gör att våra avtal inom EU fortfarande gäller fram till årsskiftet.

Det är såklart tråkigt att de väljer att lämna EU. EU har gjort fantastiskt mycket för hela Europa och världen och det är en organisation vi ska vara rädda om. Även om det finns mycket som kan göras annorlunda och bättre så har det ändå fyllt sitt syfte.

EU, eller EG som det tidigare hette, startades som ett fredsprojekt. Efter att upplevt två världskrig under kort tid så var man tvungen att göra något. Den enkla lösningen var då att samarbeta mer och handla mer med varandra. Länder som är tätt sammankopplade och som är goda vänner krigar inte med varandra. Den som har en ekonomisk relation med ett annat land undviker att starta krig.
Och det har ju visat sig att freden i Europa räddades tack vare detta samarbete. Idag tror nog ingen att länderna i EU skulle kunna tänka sig starta krig med varandra. Jag brukar påminna folk om att det land Sverige var i krig senast med var Norge vilket känns väldigt avlägset idag.

Även om EU fortfarande är ett fredsprojekt så är det nu mer ett välståndsprojekt som bygger på fri rörlighet och frihandel. Genom att vi har en inre marknad utan tullar och så få hinder som möjligt så kan vi röra oss över hela EU och handla enkelt med varandra. Detta gynnar alla vilket också den ekonomiska utvecklingen har visat på.

EU samarbetet har stor betydelse för alla länder men framförallt för vissa. För Sverige och Gävleborg så är EU oerhört viktigt. Vår exportindustri behöver andra länder att exportera sina varor och tjänster till. För ingen tror att Sandvik eller Volvo endast kan leva på en inhemsk marknad.

Men när nu Storbritannien lämnar kommer det såklart få konsekvenser. Framförallt är det ekonomiska konsekvenser när det krävs nya frihandelsavtal och risken för tullar ökar. Men det blir nog mest britterna själva som får stå för Brexit-notan.

Det som oroar mig däremot med Brexit är om fler länder följer efter. Det finns krafter som vill bryta sig loss och som tror om man stänger sina gränser och sköter sig själv så har man kontroll och den lokala industrin gynnas av det. Vi ser att det händer i USA men också i många andra länder.
Däremot så verkar det som att Brexit-debatten har gjort svenskarna mer EU-vänliga vilket är bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar