onsdag 25 oktober 2023

Personalparkering vid sjukhusen

 Som ny majoritet finns det många frågor som vi behöver ta tag i. En del gör man med glädje och andra känns lite mer jobbiga. En sådan fråga är hur vi ska hantera våra personalparkeringar

Enligt skatteverkets regler så ska man förmånsbeskattas om man har gratis parkering på jobbet och det kostar på angränsande fria parkeringar. Kan låta som en konstig sak men samtidigt ganska logiskt(om man tänker som skatteverket)

För oss i den nya majoriteten är detta en realitet. Andra regioner som haft/har gratis parkering får nu viten(böter) från skatteverket om de inte åtgärdar detta. Enligt de uppgifter vi har så är det ganska stora belopp som det rör sig om.


Alternativ ett - Förmånsbeskatta parkeringen

Det innebär att värdet på parkeringen läggs på som en löneförmån. Du får sedan skatta för den förmånen och regionen måste betala sociala avgifter. Om denna förmån gäller alla som parkerar eller att man bara har möjligheten är lite oklart men risken är att alla medarbetare måste skatta för den oavsett om du parkerar eller inte. För dig som medarbetare innebär det kanske en skattekostnad på 200kr/mån och för regionen kanske en kostnad upp till 10mnkr/år

Alternativ två – Ta ut avgift för personalparkering

Vi kan som alternativ ta ut en avgift för parkeringen, och då görs det bara för de som nyttjar den. Du får en direkt kostnad som är i samma nivå som om du förmånsbeskattas och Regionen slipper betala sociala avgiter. 
Vi har nu lagt fram ett förslag som tar ut så lite vi bara kan. 

  • Vi tar bara ut på de personalparkeringar där de angränsade fria parkeringarna kostar. Så det berör bara Regionkontoret i Gävle, Gävle sjukhus, Södertull Gävle, Hudiksvalls sjukhus.
  • Vi tar alltså inte ut en avgift där det idag inte kostar något att stå på gatan eller på en besöksparkering.
  • Avgiften är differentierad så att det är dyrare att betala i centrala Gävle än på sjukhuset. Vilket förslaget innebär 150kr/mån förutom Regionkontoret som blir 200kr/mån
  • Du kan även betala per timme eller max 20kr/dygn
  • Där det inte kostar att stå kvällar och helger så kommer vi inte ta ut timpris under dessa tider. Så jobbar du natt så kostar det inget på Gävle sjukhus.
  • Vi har även tillskapat fria parkeringar på Gävle sjukhus som ligger bortanför helikopterplattan. Anledningen är att vi kan göra så är att det inte kostar på angränsande parkeringar eller gator(Tolvfors eller Blåsåsvägen)
Utöver detta så har vi också startat arbete med att se över parkeringssituationen på våra sjukhus. Först ut är Bollnäs där vi tillskapar fler parkeringsplatser(som då också är gratis såklat)
Sedan kommer vi göra motsvarande på övriga sjukhus. Det kommer dock vara svårt på Hudiksvalls sjukhus där vi bygger om och redan är trångt. Även Gävle sjukhus kan bli svårt, men vi ska göra det vi kan.

Vi kommer möta en del kritik från medarbetare och det förstår jag. Men vi har inget val utan gör det som är minst dåligt för våra medarbetare. Oppositionen kommer säkert kritisera oss för att vi inte är rättvisa, varför ska man parkera gratis på våra hälsocentraler och mindre sjukhus men det ska kosta i Gävle och Hudik. För oss är detta inte en rättvisefråga utan en skattefråga. 
Detta hoppas jag ska reda ut en del frågor som nu uppstår. Jag har redan fått flera mail från medarbetare som har frågor kring detta. Är det så att det kommer in fler så kommer jag uppdatera detta inlägg för att förklara ytterligare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar