måndag 30 mars 2015

Anonyma brev

Vi regionpolitiker blir ofta kontaktad av allmänhet och av vår personal som vill berätta om hur saker och ting ligger till inom sjukvården och regionen. Ibland ringer människor och ibland får jag mail men det kommer även en del anonyma brev.

Det är lite tråkigt när avsändaren är anonym, då blir det svårt att följa upp och fråga vidare om det som de vill berätta för mig. Det är även svårt att återkoppla när vi har agerat i frågan. Får jag mail så är jag noga med att alltid svara. Jag följer även inkommande posten till regionen för att se om någon skickat in synpunkter eller frågor den vägen. Det är viktigt för mig att det är lätt att få kontakt med oss politiker.

Däremot är jag mycket noggrann med att aldrig avslöja vilka som kontaktat mig, jag vet att det finns en oro bland personalen om att berätta för oss politiker. De är helt enkelt rädda för att det ska komma till chefernas kännedom att de har kontaktat politiken. Detta får jag höra när jag är ute och gör besök i våra verksamheter och de anonyma breven som skickas till mig är ett tydligt tecken på denna rädsla.

Det senaste brevet som kom till mig var från en f.d. anställd som skrev om mycket konstigheter som har hänt i landstinget. Det handlade om höga konsultkostnader, massflykt från sjukhuset, chefer som avsätts och byts ut. Personen beskriver även hur medarbetare på LOV (ledning och verksamhetsstöd) saknar arbetsuppgifter och att arbetsmiljön är allmänt dålig.

Brevet avslutas med att personen anser att det är märkligt att inga journalister eller politiker gräver och ifrågasätter det.

Allt arbete som vi i oppositionen gör kommer inte fram till våra medarbetare och väljare. Frågan är hur vi ska kunna förmedla vad vi gör på ett enkelt och tillgängligt sätt. Frågar man majoritetens företrädare så kan de nog berätta att de anser att vi gräver för mycket i detaljer. Men det är klart att vi alltid kan göra mer.

Kan vi oppositionspolitiker påverka då? Absolut, inte på samma sätt som om vi satt i majoritet men vi har en tydlig uppgift i opposition och vi gör skillnad. De skillnader som vi gör kommer inte heller fram till personalen och väljarna vilket jag tycker är frustrerande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar