fredag 3 juli 2015

Några dagar Almedalen är bra för det politiska samtalet

Nu har jag kommit hem efter ett par dagar i Almedalen. Region Gävleborg har i flera år valt att vara närvarande i Almedalen och arrangera/delta och närvara på olika semiarier och träffar. Vi trodde inte det skulle ske men man lyckades slå rekord även i år, över 3500 olika arrangemang anordnades i år under 7 8 dagar.

Det finns alltid något som passar in i just dina politiska intressen. Det är inte endast politiker och lobbyister som är där utan andra samhällsintresserade människor som väljer att spendera en vecka av semestern i Visby och delta i olika arrangemang. Det är en härlig blandning av människor med allt från minglande ministrar till samhällsengagerade ungdomar.

Kampanjande regioner, intresse?
Första dagen arrangerade Gävleborg, tillsammans med andra tre nybildade regioner, seminarier om våra erfarenheter vid regionbildning. Intresset var relativt svalt från Almedalsbesökarna. Vi försökte även sprida budskapet under morgontimmarna genom att dela ut vatten och få besökarna att visa sin egen region. 


Jag valde detta år att delta på seminarier om kollektivtrafik, hur kan vi förbubbla trafiken, hur ser framtidens elbussar ut? WSP presenterade en rapport om hur kopplingen ser på satsningar kontra trafikökning. Slutsatserna stämde väl överens med våra moderata tankar om att priset på resan inte är avgörande utan det finns andra faktorer som är viktigare. De kunde även visa på en formel för hur dessa kan ställas mot varandra. 1kr lägre biljettpris kan jämföras med 1min kortare restid.

Fredrik hade inspirerande föreläsning 
om välfärdens framtida finansiering
I onsdagsmorse gick vi och lyssnade på Fredrik Reinfeldt på ett seminarium som handlar om hur vi ska kunna finansiera framtidens välfärd. Det kan konstateras att han fortfarande är lika inspirerande och duktig på att förmedla sitt budskap. Det blev väldigt tydligt när vänstermänniskor i panelen hela tiden kom fram till att lösningen är skattehöjningar medan Fredrik och andra icke socialister hela tiden försökte förklara sambandet mellan arbetade timmar och antalet skattekronor till välfärden. Hur svårt kan det vara att förstå för socialisterna?

Såklart så försökte vi få till så mycket sjukvårdsseminarier som möjligt och det pratades mycket om värdebaserad vård och vad det innebär. Det kommer nog bli det nya modeordet inom landstingsvärlden, men vad menar man egentligen? Det handlat helt enkelt som att mäta vad som är till nytta för patienten och styra mot att leverera så mycket sådan nytta som möjligt till bästa möjliga pris.

Man passar även på att träffa många andra aktörer för att enskilt föra samtal och lyssna in vad som är viktigt. Det är fullspäckade scheman varje dag helt enkelt.

Jag fick även möjlighet att prata med fria moderata studenter under en sen kväll och det var nog ett av de bästa samtalen. Vi pratar idag alldeles för lite ideologier inom kommun och landstingspolitiken. Vi lokalpolitiker blir alldeles för pragmatiska och glömmer bort vår ideologiska hemvist. När jag själv var med i moderata ungdomsförbundet hade man dessa samtal och diskussioner, men i partipolitiken så glöms de bort. Men fria moderata studenter tar det liberala samtalet ännu längre. Ungdomsförbunden och fria moderata studenter är viktiga för politikutvecklingen, det är de som ska se till att vi pragmatiska partister inte glömmer vad vi kommer från.

Idag, fredag, är et moderaternas dag och jag får följa den hemifrån. Bl.a. ska jag försöka få tid att ikväll lyssna till vår partiordförandes, och Sveriges blivande statsminister, tal. Efter det blir några veckor semester. Vi politiker är aldrig lediga utan det finns alltid en beredskap att samtala med människor och hänga med vad som händer i länet och världen.

2 kommentarer:

  1. MUF:s åsikter om invandringspolitiken- individens engagemang o förmåga till integration istället för förutbestämda tak o begränsningar- är ett steg i rätt ideologisk riktning!

    SvaraRadera
  2. Precis, det är tur vi har MUF som håller koll på vår ideologiska kompass

    SvaraRadera