måndag 17 augusti 2015

Sommarledigheten är slut och då kommer värmen

Sommarledigheten för de flesta är nu slut samtidigt som sommarvärmen verkar komma. Det har varit en relativ lugn sommar politiskt. Som vanligt har det skrivits en del om hur sjukvården fungerar och mycket av det som har rapporterats har upprört många länsinvånare.

För det första ska vi konstatera att allt som ofta fungerar vården alldeles utmärkt och vi får höra många berättelser om hur fantastisk vård vi har och framförallt hur bra medarbetare det finns inom sjukvården.

Tyvärr så händer det att det ibland inte fungerar och det får vi också berättat för oss, det kan röra sig om hur någonting har gått snett i vården eller man har inte fått den hjälp man kan förvänta sig. Det finns många berättelser och media har en viss förkärlek att rapportera om just dessa.

Sedan har vi personalens berättelser om hur vården fungerat eller rättare sagt inte fungerar. Man får jobba mycket övertid och extrapass, istället för att känna sig utvilad efter sommaren så är man helt slutkörd. Det är konstigt att det alltid verkar vara svårt att få till bemanningen på ett bra sätt varje sommar. Vi vet att sommarsituationen är ansträngd men samtidigt kommer inte sommarledigheten som någon överraskning varje år. Varför planerar man inte den årliga verksamheten för att kunna klara av sommarbemanningen. Vi vet att man tvingas att stänga vårdplatser för att man inte har tillräcklig personal. Många av våra medarbetare som har semester känner sig pressade att komma in och jobba extrapass.

Vi har efter varje sommar frågat ledningen om hur sommaren har varit och det kommer alltid samma svar, allt har fungerat bra och patientsäkerheten har inte riskerats. För att bilda oss en egen uppfattning har vi oppositionsråd varit ute nu under sommarperioden och besökt en del av våra verksamheter, allt för att få en så heltäckande bild som möjligt. Vi har försökt att identifiera vilka verksamheter som har haft det tuffast men vi har även gjort en del återbesök för att följa upp förra sommarens erfarenheter.

För det första är det mycket svårt att få till besök, flera av de avdelningar vi kontaktat har inte ens svarat på vår förfrågan om att komma på ett kort besök. Andra har vi besökt men har då endast fått träffa chefer som beskrivit mest att allt fungerat bra. Men ibland får vi träffa våra medarbetare och då får vi en helt annan bild presenterad för oss.

Vi oppositionspolitiker vill ha en så korrekt bild som möjligt om vad som fungerat bra men även det som inte fungerat bra, så därför är vi mycket intresserad av att få höra fler berättelser från våra medarbetare som vi sedan kan jämföra med den ”förskönande” bild som ledningen ger oss.
Till första Regionfullmäktige i september har vi ställt frågor till den politiska ledningen för att få en redovisning om sommarsituationen och möjlighet att politiskt diskutera detta.

Det är dags att man inser att det finns mycket som måste göras för att alla patienter ska få rätt och bra vård i tid. Det finns även mycket att göra för att få en bra arbetsmiljö för våra medarbetare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar