onsdag 15 november 2017

”Det behövs fler vuxna inom politiken”


Att ha förmånen att ha ett förtroendeuppdrag är något stort. Att människor aktivt går till valurnorna vart fjärde år och väljer vilka personer som ska företräda dem är något stort som inte alla människor i världen har möjlighet till.

Men samtidigt som man får förtroende att representera andra så tar man även på sig att vara ett föredöme och förebild för andra. Vi politiker ska verkligen leva efter devisen ”leva som man lär”, detta gäller såväl att man betalar de skatter som vi gemensamt beslutat om eller uttrycker sig på ett sådant sätt som man vill att andra ska göra.

Det politiska samtalet kan ibland bli väldigt hårt och brutalt. Man lär sig även som politiker att utnyttja språket och sina uttrycksätt för att förminska och mobba andra. Detta är något som vi tyvärr alldeles för ofta får uppleva. När det händer så är vi dessutom dåliga på att påpeka detta och säga ifrån.

Detta förekommer inte bara mellan politiska motståndare och mellan partier utan det sker även helt öppet internt mellan partivänner inom samma parti. Vissa partier verkar ha som intern kultur att mobba andra för att själv göra karriär eller få personliga fördelar. Det finns även kulturen att det skapas undergrupper som sedan bekämpar andra grupper/personer inom partierna genom att baktala och förtrycka andra, detta för att tillskansa sig så mycket makt som möjligt. På något sätt så står de egna framgångarna före partiets och framgångar i de politiska sakfrågorna.

Därför känns det nu riktigt skönt att höra hur min nya partiledare lyfter dessa frågor, han har uttryckt sig som att det ”det behövs fler vuxna i politiken” vilket det faktiskt handlar om. Vi brukar även påminna om att sätta ”laget före jaget” vilket inte är självklart för alla.

Det finns helt enkelt mycket att jobba med de interna partikulturerna och jag hoppas och vill att vi moderater ska leda denna process. Kan vi få bort sådana oönskade beteenden hos oss så tror jag att våra förtroendevalda kommer trivas mer och vi kommer attrahera nya människor till politiken och till sist så kommer även väljarna se detta och då kommer förtroendet för oss att öka.

1 kommentar:

  1. Tack Patrik, jag håller med dig till 100 %.
    Hoppas verkligen att det blir bra till slut!
    Trevlig helg!
    Annika

    SvaraRadera