onsdag 1 november 2017

Havererat framtid(s)bygge

Den socialdemokratiska regionledningen har lagt mycket av sin politiska prestige i något som de kallar för Framtidsbygget. Det handlar om att man äntligen vill investera i våra sjukhus och man har därför arbetat fram projekt för Gävle och Hudiksvalls sjukhus. Detta var något som vi i oppositionen föreslog redan inför valet 2010, där vi presentera vår vision av våra två akutsjukhus.

Så nu har sossarna äntligen vaknat, i april förra året beslutade fullmäktige om ett byggprogram för Gävle och Hudiksvalls sjukhus som sedan har blivit kallat Framtidsbygget. I april förra året var tidplanen till byggstart 2018 och att allt skulle vara klart 2021. Man avsatte 5miljarder på dessa investeringar under perioden. Jag kan konstatera att kostnaden är väldigt mycket högre än vad vi tidigare sett i Gävleborg, dessa nya vårdlokaler(vårdavdelningar och mottagningar) kommer då kosta nästa dubbelt så mycket per kvadratmeter som vad vi spendera på vårt nya operationshus i Gävle. Innan man över huvud taget skulle sätta spaden i backen så planerar man dessutom att spendera 500miljoner i projekteringskostnader vilket motsvarar 1,5 operationshus.

Vi har tidigare fått veta att man redan spenderat 200miljoner och idag kom nya chockbesked. Man har gjort felaktig upphandling och har därför valt att avbryta hela projektet och ska nu göra en ny upphandling. Dessutom kommer man kasta allt det som man tidigare har producerat i papperskorgen vilket innebär att man flyttar 90miljoner från investeringsbudgeten till en förlustpost under regionstyrelsen. 90 miljoner åt h….e bara för att man inte har koll på läget.

När vi börjar ställa frågor om detta så tycker majoriteten att allt är i sin ordning. Vad är det för politisk ledning vi har? Varför är man inte rädd om de skattepengar vi har? Att bara kasta arbete för 90miljoner i sjön med en axelryckning är häpnadsväckande. Det verkar som man helt tappt greppet om de framtida investeringarna.  Inte nog med att man kastar iväg mångmiljonbelopp så skjuter man nu hela projektet på framtiden.

Det ser inte bättre ut än att hela Framtidsbygget har havererat fullständigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar