onsdag 9 mars 2022

Äntligen, regionen säljer sina vindkraftverk

 Vi har under många år diskuterat huruvida regionen ska äga egna vindkraftverk eller inte. Allt började 2011 när s-styret fick för sig att man skulle köpa egna vindkraftverk, det var en eftergift till MP och C för att få ihop sin majoritet. Redan då kunde vi enkelt se att detta aldrig skulle gå ihop ekonomiskt och vi var starkt emot detta. Allt byggde på antaganden och drömmar som ingen egentligen trodde skulle slå in.

Sedan har detta haveri fortgått och vi har under årens lopp fått månadsvisa uppdateringar. Det finns så mycket att skriva om detta så det skulle räcka till en tjock bok. Försenade leveranser, man tappade vindkraftverken i havet. Bygglov som aldrig ville beviljas. Fladdermöss som gjorde att man inte kunde använda verken. Knappt att de blev CE godkända(tror det var i höstas) Rättsprocesser kring vem som verkligen ägde dem. Regionen skickade dit folk med vinkelslip som bröt sig in i ett av verken och greps av väktare.

Det finns hur mycket som helst kring detta. Men det värsta av allt är det slöseri av skattepengar som detta har varit. Man köpte verken för 85miljoner kronor och nu har man skrivit ned värdet till 5 miljoner. Jag tror vi får vara glada om någon över huvud taget vill ta över dem, annars måste vi återställa marken.

Dessutom har man under alla dessa år lagt ned otaliga timmar och konsulter och andra kostnader på över 30miljoner kronor. Till detta ska vi även lägga till all intern tid som gått åt. 

Så för att sossarna skulle få ihop en majoritet 2010 så har skattebetalarna fått betala minst 115miljoner kronor. 

Vem tar ansvar för detta?

Ingen förmodligen.

Nu har man tillslut kommit fram till att man vill försöka sälja dem, vi får se om de lyckas. Alternativet till försäljning eller att skänka bort dem är att byta ut dem. Tydligen är tekniken oanvändbar och hela verket måste bytas ut och man måste dessutom höja verket för att det ska generera tillräckligt med el. Sedan har leverantören lämnat den europeiska marknaden så det går inte få tag på delar längre. Frågan är vem som vill ta över dessa nu?

Har man lärt sig något?

Nu har man kommit på idén att man ska bygga solceller på taket på hus10 i Hudiksvall. Lite komiskt att man lyfter upp detta på samma möte som man fick skämmas för hanteringen av vindkraftverken. Vi gjorde samma sak som 2012 d.v.s. frågade efter underlag som visar på hur mycket el dessa kan förväntas genereras och när vi kan se att vi tjänat in investeringen. En väldigt enkel och okomplicerad fråga. 

Då får vi till svar att ingen kan säga hur mycket el dessa kommer kunna generera!!!! Men hallå!!! Ingen köper väl solceller utan att veta hur mycket el man kan förvänta att de kan producera. Då svarar sossarnas regionråd, ”ibland gör man investeringar även om de inte är ekonomiska, det finns andra anledningar”

Har man inte lärt sig något över huvud taget! Jag tror visserligen att solceller kan man säkert räkna hem, men då måste man kunna visa på det. Vi kan inte återigen önska och hoppas att det ska fungera. 

Sossarna har verkligen tappat kontrollen över regionen, dags för maktskifte så vi kan få ordning på Region Gävleborg. 

1 kommentar:

  1. Hur säkerställer ni att det blir en "EU vänlig köpare" och inte ett företag som ägs utav Kinesiska staten. Som idag kontrollerar 1/5 del av alla vindkraftverk i sverige. Hälsning Mats

    SvaraRadera