lördag 5 mars 2022

Ge stöd till Ukraina nu

 I torsdag hade vi alla kallats till extra regionstyrelsemöte för att informera oss om Ukrainakrisen påverkan på regionen. Det är positivt att man tar sådan  intiativ för att informera oss om läget. Vi hade dock förhoppningen om att det skulle finnas möjlighet att resonera om vad vi kan göra tillsammans för att stödja Ukraina i deras kamp och hur vi kan förbered oss kommande flyktingvåg.

Det är inte läge nu att driva politisk konfrontation utan nu krävs samling och ledarskap. 

Vi ser hur andra regioner tar intiativ och på Ukrainas begäran skickar medicinskt utrustning och material ned till dem. Där har Stockholm, Uppsala och Västra Götaland gått före. Vi moderater ville därför att vi kontaktar Stockholm för att se vad vi kan bistå med i deras arbete. Vi kan inte som enskilda små regioner göra egna resor dit utan här krävs samarbete. Därför blev jag lite förvånad när man från majoriteten konstaterade att man inte hade några sådana tankar utan väntar istället från en formell begäran, oklart från vem. Men hur svårt kan det var att ringa Svenonius och fråga, jag erbjöd mig själv att göra det. Men man var inte intresserad att prata om saken. Så medan vi sitter och väntar så fortsätter andra regioner att skicka medicinskt stöd.

Vi föreslog även att vi ska inventera vilka lokaler vi kan använda som tillfälliga flyktingboenden, vilket vi även gjorde 2015/2016 under den flyktingkrisen. Då var det inte intressant men nu ska man i alla fall fundera på saken, vilket är ett litet steg framåt(sedan tror jag inte man kommer göra det)

Men sedan blev det otroligt tydligt att man inte är intresserad av samtal och politisk samling. Vänsterpartiet presenterade ett initiativärenden där man nu ska erbjuda all Ukrainare gratis kollektivtrafik med x-trafik för att ”fly undan krig och Rysslands invasion” Man valde även denna gång att inte ge någon förhandsinformation till oss eller dialog, utan man tog detta som ett politiskt initiativ. En enig regionstyrelse ställde sig bakom förslaget.

Frågan i sig kan te sig märkligt. När flyktingar väl har tagit sig till Gävleborg så är de i skydd och behöver inte fly längre. Då ska vi se till att de får bostad och tak över huvudet. Att man då ska åka gratis kollektivtrafik för att fly känns inte relevant. Sedan kan det finnas andra anledningar till att just de Ukrainare som bor här ska få åka gratis, men något sådant presenterade man inte. Vi kan se att andra regioner gör detta i Europa och jag förstår om man kommer till Polen och då kan resa längre in i Europa på ett enkelt sätt, men det behovet avtar ju längre bort från kriget man kommer.

Så vår uppfattning om politisk samling delas helt enkelt inte av majoriteten utan man fortsätter med politisk polarisering och konfrontation vilket är beklagligt, men det är ju valår. Det följer den trend vi sett under det senaste halvåret.

Så vi kan nog se detta fortsätta och vi i oppositionen kommer inte sitta still utan kommer möta upp på deras planhalva. Beklagligt men nödvändigt, för det finns mycket mer vi kan göra.

Men Gävleborg skulle må bra av nytt samlande ledarskap, och i september har Gävleborgarna den möjligheten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar