tisdag 29 mars 2022

Bäst på korta vårdköer eller bland de sämsta?

 Vi matas nästan dagligen med propaganda från regionmajoriteten om att vi är bäst på det ena och det andra. Det kan handla om att vi är bäst på att vaccinera första dosen, utan att vi talar om att vi är bland de sämsta på dos 2. Vi har kortast köer till BUP trots att vi alla känner på oss att något är skumt och nu visar det sig att man trixar med vårdkön. Patientenkäten har också kommunicerats att Gävlborgarna fortfarande ger oss högt betyg, ingen säger dock att vi har tappat de senaste åren. 

När det gäller vårdköer så blev jag intervjuad av SVT för ett tag sedan och de visade siffror på att vi hade bland de längsta köerna i landet, vi har dessutom tappat i ranking. Jag blev såklart lite förvånad eftersom vi alla har matats med att vi är bäst. 

Regionen har sedan länge en värdegrund som säger

  • Professionalism och Ansvar
  • Respekt och Ödmjukhet
  • Öppenhet och Ärlighet

Men när man väljer att censurera och filtrera den information som kommuniceras utåt i alla de pressmeddelanden som skickas så känns inte som man bryr sig så mycket om den värdegrund som de säger sig stå för.

Sedan så är vi bra på mycket som gärna får kommuniceras. Men på vilket sätt är man öppen och ärlig om man väljer ut viss statistik och inte ger hela bilden. Man skickar dessutom inte ens med de underlag man refererar till.

Nu har media börjat ställa kritiska frågor också och ställer majoriteten till svar. Det senaste exemplet i SVT om våra långa vårdköer är riktigt bra. 

Sossarnas regionråd säger i denna intervju att vårdköerna har största prioritet och att arbete har inletts. Men när man får frågan om att man styrt i över 100 år och vi tappar i ranking under de senaste åren och vilka beslut som togs 2018 när man såg detta så har man inget att säga. Svaret blir att man jobbat med att minska beroendet av hyrpersonal istället. Spännande motfråga skulle vara då att kostnaderna för hyrpersonal har skenat under denna tid(från 330mnkr 2018 till 425mnkr 2021 +29%), så även där har man misslyckats. 

SVTs granskning fortsätter och är det så att man granskar lika hårt framöver så kommer det bli jobbigt för regionens socialdemokrater. Sedan kommer det även en granskning av oss i oppositionen och vad vi gör, vilket kan bli jobbigt för oss i oppositionen men det får vi veta om ett par veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar