fredag 29 mars 2024

En hektisk arbetsvecka går nu mot lite påskledighet.

 Vissa veckor är det mer och göra än andra med många olika möten och personer som man träffar. Andra veckor fylls med mer av samma. Just denna påskvecka har vi haft två dagars fullmäktige. Om det är någon som sett på den webbsändning som görs så tror jag inte man är så imponerad. 

Vi fattade tillslut beslut om en ny inköpspolicy där vi i den politiska ledningen nu har arbetat in mer av robusthet och möjliggörare för vårt lokala näringsliv. Samtidigt så har vi även lagt grunden för arbetet mot oseriösa leverantörer. I det stora hela så tror jag nog att vi i majoriteten och oppositionen är överens om mycket men ändå framställs debatten som att vi står jättelångt ifrån varandra. VI betade även av en ny säkerhetspolicy och ett par investeringsärenden. Sedan gör vi nu en justering i vårt regelverk för hälsocentraler i syfte att få till en bättre telefontillgänglighet. 

Tyvärr så tenderar debatterna att bli väldigt polariserande och man väljer att aktivt missförstå eller inte lyssna. Det kan göra mig frustrerad att oavsett vad jag säger så vill man fultolka och lägga ord i min mun. När jag sedan frågar vad oppositionen har för alternativa förslag så får man i princip alltid tillbaks att det är du som styr nu så fråga inte oss. 

Jag vet inte om oppositionen har missförstått sitt uppdrag. De ska absolut granska majoriteten och vara kritisk och ifrågasättande men ska man vara en seriös opposition så måste man också lägga alternativa förslag. Jag uppfattar som att socialdemokraternas strategi är att inte lägga några konkreta motförslag utan bara vara emot. Vänsterpartiet däremot är mer konstruktiva i sitt arbete och lägger en del förslag, ganska ofta så väljer sossarna att spontant stödja dem vid själva omröstningar. Centerpartiet har en liten annan roll, man är inte helt omöjliga att resonera med och har en del förslag också. Att vi inte är överens med V i så mycket förvånar nog ingen, de har blivit väldigt ideologiska. Centern kan vi komma överens med ibland, även de har valt en mer vänsterpolitik kan jag tycka men när det kommer till fri företagsamhet så tror jag att vi kan hitta varandra. Därför blev jag lite förvånad att man stödde V och S i sin inköpspolicy istället för den där vi lyfter fram just företagande och det lokala näringslivet.

I övrigt så spenderade vi dessa två dagar med regionfullmäktige(totalt 19 timmar) med att debattera interpellationer. Det är ett av oppositionens verktyg för att lyfta aktuella frågor och ställa majoriteten till svars. Oppositionen har nu valt strategin, vilken de har all rätt att göra, att skicka in en flod av interpellationer. Vad syftet är vet jag inte. Det är svårt att förstå att 34 interpellationer och frågor ska ge något genomslag för Gävleborgarna på såväl kort som lång sikt. För oss är det inga problem att svara på dem, men de som lyssnar och tittar på fullmäktige funderar nog vad vi håller på med. Som längst tror jag vi spenderade 3h på en av dessa interpellationer vilket sedan landade in i att vi är oense, hittar ingen samsyn och är fastlåsta i våra positioner. 

Men vi ska såklart komma ihåg att fullmäktige är otrolig viktig demokratisk arena. Det är där vi möts och kan offentligt diskutera våra politiska skillnader, för det är just det vi ska fokuserar på. Men frågan är om det finns andra, mer konstruktiva sätt, att göra det på.

Nu är det lite påskledigt och sedan laddar vi upp för nya bataljer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar