torsdag 18 oktober 2012

Skattehöjning eller inte i landstinget Gävleborg?

Idag skriver Gävle Dagblad om de röd-grönas planerade skattehöjning. Jag vill först ge miljöpartiet beröm för att de försöker stå emot denna höjning, vilket lovar gått inför framtida eventuella samarbete med oss icke socialistiska partier.

Styrelsens ordförande motiverar skattehöjningen med att man vill höja sjuksköterskelönerna, vilket måste ses som ny variant på deras retoriska frivolter. Att man höjer landstingsskatten med 157miljoner för att satsa 10miljoner på sjuksköterskor ter sig väldigt konstigt. Att det dessutom krävs en skattehöjning för denna åtgärd är lika märkligt, 10miljoner motsvarar 0,13% av landstingsets totala ekonomi så det kan inte vara avgörande om man höjer skatten eller inte.

1% engångshöjning av en sjuksköterskelön motsvara i snitt 220kr per månad, av detta försvinner 67kr i skattehöjning så då blir det 153kr kvar per månad. Att sossarna nu helt plötsligt vill ge de som arbetar mer i plånboken rimmar väldigt illa med deras nationella politik där man konsekvent säger nej till alla jobbskatteavdrag man genomfört. Jobbskatteavdragen har däremot gett samma sjuksköterska 1500kr mer varje månad.

Det är skillnad på politik och politik.

Vi i Samverkan Gävleborg arbetar nu för fullt med vårt budgetalternativ och min bedömning är att vi klarar en ekonomi i balans utan att höja skatten och att samtidigt göra långsiktiga satsningar på våra sjuksköterskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar