lördag 9 mars 2024

Äntligen är vi med i NATO

 Så kom äntligen den dagen som vi blev fullvärdiga medlemmar i NATO. Det har varit en krokig resa men som trots det har gått otroligt fort. Men så nu i torsdags så blev i vi äntligen medlemmar. 

Det har inte varit självklart genom åren att vi skulle ta det steget. För mig har detta också ändrats över tid. Har vi lyckats undvika två världskrig med att inte vara med i någon allians så har det såklart varit lyckosamt. Samtidigt förändras vår omvärld och vi ser hur Ryssland väljer att attackera just ett neutralt land som gränsar till dem och då är frågan om inte vi är mer sårbara som neutrala än att vara med i en fredsallians, som ändå NATO är. 

Vilka konsekvenser får detta för oss?

Det är klart att vi nu kommer kunna planera med att vi får stöd om vi blir attackerade samtidigt som vi ska stödja andra länder om det blir så. Det i sin tur innebär att vi kommer skicka våra soldater till andra länder om de blir attackerade. 

Sedan så behöver Sverige anpassa sig ännu mer till NATO och det gemensamma skyddet. Det innebär att vi ska ha ett försvar som komplettera andra länders och vi ska ha ett större försvar än vad vi haft tidigare. Sedan måste resten av samhället anpassa sig och vara förberedda på att stödja inte bara svensk militär utan även utländsk.

För Gävleborgs del så är Gävle hamn viktig men också våra järnvägsstråk, Ostkustbanan och Norra stambanan. Det är helt klart att järnvägar och hamnar behövs för att snabbt kunna förflytta materiel och militära trupper. Men även Gävle flygplats och Söderhamn f.d. flygflottilj kan komma behövas för detta. så vi måste rusta upp vår infrastruktur och framförallt inte förstöra den vi själva har. 

Men det känns bra att vi nu äntligen har tagit stegen och nu kommer vi alla fortsätta med att stärka vår beredskap för om det värsta som kan hända händer, d.v.s. att det blir krig. 

1 kommentar:

  1. Ditt inlägg utstrålar briljans! Insiktsfullt, välartikulerat och verkligen fängslande. Tack för att du delar ditt värdefulla perspektiv med oss.

    SvaraRadera