torsdag 9 augusti 2012

Snabb och bra rehabilitering är en mänsklig rättighet

Allt som ofta blir jag kontaktad av människor som upplever problem med vår sjukvård i länet. För några dagar sedan pratade jag med en person som har en anhörig som drabbats av hjärncancer och genomgått en operation. Efter en sådan operation är det oerhört viktigt med snabb rehabilitering, vilket alla är överens om.

I Gävleborg har vi en särskild enhet för intensivrehabilitering där det finns möjlighet för bl.a. strokepatienter att få den hjälp som de behöver för att komma tillbaka. Utöver detta har läkarna tidigare haft möjlighet att remittera patienter till annan intensivrehabilitering som finns utanför länet. Nu har man tyvärr inte möjlighet längre att söka sig utanför länet eftersom den socialistiska landstingsledningen har valt att sluta erbjuda detta utan man är helt beroende av den verksamhet som landstinget själv erbjuder.

Jag var före sommarledigheten på besök där och fick se den fantastiska verksamhet man erbjuder på länsrehab i Sandviken. Tyvärr har man mycket begränsande resurser och som jag har skrivit i tidigare blogginlägg så klarar man inte av att erbjuda rehabilitering till alla de som behöver det i vårt län. Allt för ofta får jag höra hur man nekar patienter intensivrehab och häromdagen fick jag åter igen höra om vilka katastrofala konsekvenser detta får för våra patienter i Gävleborg.

Detta är något som jag inte kan acceptera. Alla patienter i Gävleborg som är i behov av rehabilitering ska självklart erbjudas den bästa möjliga som finns och detta kräver att man kan erbjuda detta såväl inom som utanför länet. Detta är något som vi självklart kommer återinföra när vi får makten efter nästa val, men tyvärr så hjälper inte det dagens patienter.

2 kommentarer:

  1. Jag har en väninna vars make vid 66 års ålder drabbades av en stroke som gjorde honom förlamad från halsen och neråt - han kan röra v arm något. När han var som man säger "Färdigbehandlad" blev han placerad på Bergmästargårdens demensboende. Han var då 66år. Min fråga är hur kan man placera en människa som är helt klar i huvudet men förlamad på ett demensboende - där en anställd -när hans fru tillkallar hjälp för toalettbesök säger "Men du var ju på toaletten i morse och du har ju blöja". Idag bor han hemma och min väninna är anhörigvårdare på heltid och får betala för övriga tjänster - detta efter att ha betalat skatt i över 40år x 2. Det är skit att bli handikappad efter 65. Helt sjukt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du delar med dig av din vänninans erfarenheter och jag kan bara hålla med i din slutsat. Det finns mycket mer att göra inom rehabiliteringen i vårt landsting. Även kommunerna har en del att göra för att omhändertagandet ska bli bättre.

      Radera