lördag 15 juni 2024

Vårdkonflikten pågår för fullt

Landets regioner är mitt inne i en konflikt med vårdförbundet, där facket har valt att stoppa all övertid för sina medlemmar och även tagit ut vissa grupper i strejk inom vården men bara inom några regioner.

Gävleborg är ännu inte så hårt drabbade. Vi har såklart det tufft att bemanna vården nu under sommaren när vi inte kan använda viss övertid. Samtidigt jobbar vi med att minska vårt beroende av hyrpersonal så vi försöker även anställa fler medarbetare.

Debatten i media är än så länge ganska lugnt tycker jag. Det brukar inte gynna förhandlingarna om man är ute och för samtalen medialt istället för i förhandlingsrummet. Men med det sagt så finns det ett tryck på att vi som arbetsgivare ska yttra oss. Man vill även påverka oss i regionerna att driva på förhandlingarna åt ett eller annat håll. 

Den svenska modellen har varit och är bra för oss i Sverige. Det har gjort att man undvikit strejker och man har som arbetsmarknaders parter löst förhandlingar om avtal och villkor inom olika branscher. Detta är något vi ska värna och vårda. För ingen vill ha som i syd- och centraleuropa där det är ständiga strejker som pågår. 

Jag hoppas att man löser ut detta inom kort, ingen tjänar på att vara i konflikt. Skulle konflikten trappas upp så kommer vården och patienterna drabbas ännu mer, vilket ingen av oss vill. Men det är klart att facken vill att det ska märkas när man tar ut medlemmar i konflikt, annars finns det ingen mening med det. Där har vi som arbetsgivare ett stort ansvar men även fackförbunden har ett stort ansvar. Vill vi värna den svenska modellen, vilket alla vill, så behöver samtal till och förhandlingar ske. Där tror jag ingen av parterna kommer få som den vill utan lösningen blir något däremellan. 

Sedan skulle jag själv gärna vilja sitta ned med det lokala facket och föra samtal kring villkor och löner. Det ropas ofta om högre löner och bättre villkor. Jag kan konstatera att vi under ganska många år har haft just sådana samtal och vi har förbättrat villkoren och man har fått extra satsningar som varit beslutade politiskt. Senast var det förra året så trots att man förhandlade innan det s.k. märket var klart och där blev utfallet lägre än märket, så justerade vi som arbetsgivare upp nivån till märket plus ytterligare en procent för sjuksköterskorna. Det gjorde vi som enda region i landet, men vi gjorde det för det var det rätt. 

Så jag tror man behöver se detta under en längre tid och utvärdera vilka löneökningar man fått och vilka villkor man har ändrat. Sedan ska vi fortsätta detta men det måste göras klokt och ansvarsfullt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar