onsdag 12 juni 2024

Kul valrörelse med återigen bra resultat

Nu har vi genomfört årets EU valrörelse. Det blir inte riktigt som en vanlig sådan när vi går till val till de tre andra nivåerna, riksdag, region och kommun. Då handlar den politiska valrörelsen om det lokala och för min del regionala. Nu är det mer det europeiska perspektivet som vi försöker bryta ned till att bli relevant här och nu.

Denna gång var det enklare kanske än tidigare. Att det fruktansvärda kriget i Ukraina påverkar oss här vet vi alla, stoppar vi inte Putin så är det uppenbar risk att Europa och Sverige står näst på tur att angripas. Här är det viktigt att Europa håller ihop. Den grova kriminaliteten är något som vi har diskuterat under en längre tid. Regeringen jobbar febrilt med att se till att det finns resurser och lagstöd för att bekämpa den så effektivt det bara går här hos oss. Men det går inte att göra ensamt utan vi behöver hjälpas åt i Europa och då är EU-valet viktigt. Sist med inte minst så har vi klimatfrågan som också är global. Det spelar ingen större roll vad Sverige gör själv utan det är vad vi gör tillsammans med andra länder som har betydelse, då är EU en bra plattform där vi kan jobba för mer fossilfri elproduktion och minskade klimatutsläpp.

Dessa tre frågor var enkla att kommunicera och relevanta för väljarna, vilket gjorde denna valrörelse enklare än tidigare. 

Men vi passade även på att lyssna av andra lokala frågor, det kunde röra sig om vad man ser inom sjukvården, skolan eller någon annan lokal fråga. Detta blev extra tydligt när vi vari Järbo och pratade med väljarna en solig lördagsförmiddag. De var så tacksamma att vi hade räddat macken där och det visade också sig när de gick till valurnorna och vi gick fram med nästan 6%

Vi moderater i länet jobbade hårt under de sista 2,5veckorna med att synas och samtala med väljarna. Det märks att man har saknat att möta väljarna i personliga samtal där man kan lyssna av vad just de tycker är viktigt, men denna gång även prata om vad vi moderater prioriterar. Att vi sedan hade vår egen Tomas Tobé som är från länet och uppväxt i Gävle gjorde saken mycket lättare. De flesta i Gävle känner igen honom och de tycker han har gjort ett bra arbete i Bryssel de senaste fem åren. Det kändes ibland som att alla vi pratade med hade antingen gått i skolan eller bott granne med Tomas. 

Resultatet visade också att vi moderater gick fram i länet, bland de bästa i landet. På kommunal nivå så blev det lite olika resultat men i nästan alla kommuner gick vi fram vilket är glädjande och visar på ett långsiktigt arbete vi bedriver i länet. Det kanske inte var de senaste veckornas kampanjande som avgjorde i våra framgångskommuner utan mer kanske ett långsiktigt arbete lokalt där man visar på engagemang, framtidstro och att man driver frågor som är viktiga för kommuninvånarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar