tisdag 12 mars 2013

Nya besparingar inom landstinget trots skattehöjning

I tidningarna kan vi med viss regelbundenhet läsa om olika besparingsförslag som föreslås inom landstinget. Nu är det besparingar inom BUP som är aktuella vilket Hälsingetidningarna skriver om idag. Det är anmärkningsvärt att vi politiker i landstinget inte får information om detta utan tvingas läsa om det i våra tidningar.

Av den anledningen frågade jag på gårdagens finansutskott om vilka sparkrav som åligger våra verksamheter. Jag blev riktigt förvånad när vi fick redovisat att våra verksamheter ska spara 250 miljoner redan under 2013. Av erfarenhet så vet vi att det krävs ungefär dubbelt så mycket i åtgärder för att det ska ge effekt vilket i detta fall skulle innebära att man ska ta fram förslag på 500mnkr redan för 2013. Detta ska göras trots att man höjde skatten och sa att nu är man gjort en nivåhöjning och det ska vara slut på sparpaket. 

Nu kan vi förvänta oss att det kommer cirkulera sparförslag under den kommande tiden och tyvärr verkar det vara de mest utsatta grupper som det nu ska sparas på.

2 kommentarer:

  1. Det är synd att besparingar ska ske inom psykiatrin , både inom BUP och vuxenpsykiatrin. Det är redan en situation med överbeläggningar och högt tryck där personalen idag inte räcker till som de önskar. Nu ska man spara ganska rejäla summor 2014 och frågan är vilken kvalité man önskar på vården.

    SvaraRadera
  2. Jag kan bara hålla med. Vi inom oppositionen har inte fått se någon redovisning av vart man tänker göra dessa miljonbesparingar, utan det får vi göra i tidningarna. Dessutom ska besparingar göras redan för 2013 för att ha en ekonomi i balans.

    Beläggningssituationen påstår ledningen har blivit bättre, men tittar på man på vuxenpsykiatrins beläggningsgrad i mars så är det allt annat än bättre, 16% överbeläggningar i snitt på avd 27 i Gävle och 24% i Hudiksvall. Vissa dagar har man i Gävle haft 30 patienter på 20 vårdplatser, skrämmande.

    SvaraRadera