söndag 24 mars 2013

Varför skriver lanstingsdirektören majoritetens debattartiklar?

Vi har tidigare läst i tidningarna om de kraftiga besparingar som genomförs i landstinget. Förra veckan fick vi veta att det rör sig om åtgärder som motsvarar 250 miljoner och som ska ge effekt redan 2013. När journalisterna konfronterar ledningen med dessa siffror så förnekas att det som rör sig om besparingar utan det rör sig om vanliga effektiviseringar. Enligt tidningarna verkar landstingsstyrelsens ordförande vara lika ovetande om detta som oppositionen.

Idag kunde vi i GD läsa en debattartikel där ledningen förklarar det ekonomiska läget i landstinget. Man hävdar med sin vanliga envishet att man har god kontroll på ekonomin. Man nämner ingenting om de kraftiga underskott som finns i divisionerna eller att man har landets högsta landstingsskatt. Och några besparingsåtgärder redovisas inte heller. Man beskriver inte heller vilka åtgärder som vi kan förvänta oss att man kommer genomföra. På slutet hävdar man att den politiska ledningen har barn- och ungdomar och äldre som prioriterade grupper.  Detta hävdar man trots att man nu återigen kommer göra kraftiga besparingar på BUP.

Det märkliga med artikeln är inte att man inte beskriver bristerna i ekonomin eller att man skönmålar landstingets ekonomi. Utan det som är mycket märkligt är att det inte är finanslandstingsrådet, eller någon annan politiker från majoriteten, som skrivit artikeln vilket är brukligt när det gäller politiska inspel. Det konstiga är att det är landstingsdirektören som står som avsändare.

Hur kommer det sig att det är direktören som beskriver majoritetens politik, har man nu helt kapitulerat inför tjänstemannastyret i landstinget? 

2 kommentarer:

 1. Ja, nog sågar man på sin egen gren då man ger två versioner av verkligheten.
  Att högste tjänstemannen dessutom undertecknar debattartikeln kan inte tolkas annat än som ett stort svaghetstecken både hos s,c och mp.
  Annemari Bergström (m)

  SvaraRadera
 2. Verkligheten kommer alltid ifatt. Information om nya sparåtgärder dyker upp hela tiden. Fick idag höra om att man planerar att lägga ned gynvårdsavdelningen och flytta dessa patienter till BB. Samtidigt ska man slå ihop BB och barnavdelningen.

  Det kommer komma fram mycket åtgärder den kommande tiden.

  SvaraRadera