lördag 30 november 2013

En vecka fylld av fullmäktige

Veckan har vart en vecka som bestått mest av fullmäktigesammanträden.

Måndagen började med att Gävle kommun hade fullmäktigesammanträde där budget för 2014 fastslogs. Vänstermajoriteten i Gävle väljer att höja skatten inför nästa år. Denna skattehöjning används till största del för att finansiera stora investeringar i idrottsarenor. Man har helt plötsligt kommit på att man har lovat nya anläggningar under mandatperioden och för att finansiera detta höjer man skatten helt enkelt. Ett smartare sätt hade vart att planera för detta tidigare och avsatt medel för detta under flera år. Gör man det på rätt sätt kan man även få med andra finansiärer, men Gävles kommunledning vill inte detta utan kan allt själv.

I tisdags och onsdags var det landstingsfullmäktige där också budget för 2014 beslutades. Landstinget får via förändringar i utjämningssystemet ökade bidrag på 135miljoner nästa år. Dessa extra medel räddar oss från ytterligare en skattehöjning i år. Trots dessa extra miljoner väljer man att skära ytterligare i våra hälsocentraler. Den stora diskussionen på fullmäktige var huruvida hälsocentralerna klarar av dessa minskade resurser eller inte. Vi vet att man redan håller på och lägger ned Stortorget HC för att komma tillrätta med underskotten. Hur ska man klara av att skära ytterligare 100miljoner, vilka fler HC kommer man lägga ned? Dessa frågor och många fler fick vi inga svar av den styrande majoriteten i landstinget.

Så igår vare det dags för regionfullmäktige. Dagens region är en sammanslutning av länets kommuner och landstinget där man hanterar gemensamma frågor. Den stora diskussionen igår var om huruvida vi skulle fastställa vårt nya näringslivspolitiska program eller inte. Beslutet blev att skicka tillbaks det till regionstyrelsen för att skickas ut på remiss till näringslivets intresseorganisationen för att höra efter hur de ser på det. Vi beslutade även där om budget men som tur är har regionen inte har rätt att ta ut någon skatt så det blev ingen skattehöjningsdebatt.

Vi har en regering i landet som sänker skatten för vanligt folk, för att på så sätt skapa tillväxt och öka på ekonomiska marginalerna. Det röda Gävle och landstinget gör istället tvärtom, de höjer regelbundet skatten för vanligt folk. Dessa skattehöjningar försämrar tillväxten och minskar på det ekonomiska utrymmet för människor med små marginaler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar