söndag 12 april 2015

Äntligen, vi slipper se Dalanyheter i våra regionala nyheter


Mediabevakningen ändras med tiden och det går i allt snabbare takt. Allt färre läser morgontidningen och de tidningar som finns kvar samlas i stora mediakoncerner. Exempelvis så äger numer Gefle Dagblad alla länets morgontidningar och många av de angränsande länens tidningar. Det blir allt färre journalister som bevakar lokala och regionala nyheter och man delar journalister mellan tidningarna i Hälsingland och i Gävle.

De flesta märker inte att det är samma nyheter i de olika tidningarna, men vi som läser alla morgontidningar i länet märker att det blir allt mer samma nyheter som dyker upp i de olika tidningarna. Den lokala tidningsjournalistiken blir allt mindre lokal. När Hudiksvalls tidning skriver om sjukvården och Regionen så har de tidigare alltid haft en lokal vinkling, vad är viktigt för just Hudiksvallsborna. Medan de journalister som skriver i Gefle Dagblad skriver nyheter ur ett Gävleperspektiv.

Idag så händer något som går åt motsatt håll. Den gemensamma SVT GävleDala nyhetssändningar försvinner och ersätts med nyhetssändningar SVTGävleborg som nu kommer innehålla nyheter som är från vårt län. Med respekt för att det säkert händer intressanta saker i Dalarna men allt för ofta är inslagen helt ointressanta i en lokal sändning. När man ser på lokala nyheter vill man se just det som händer här.

Så jag noterar att de lokala morgontidningarna blir mer regionala så blir SVT mer lokal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar