torsdag 7 maj 2015

Dyr kortsiktig lösning på rekryteringsproblemet i Regionen.


Igår fick vi på regionstyrelsen veta att man har för avsikt att ge våra sjuksköterskor som arbetar inom dygnet runt verksamhet en extra månadslön. Detta presenterades som en av flera åtgärder för att långsiktigt lösa rekryteringsproblematiken inom Region Gävleborg. Hela satsningen kostar 40miljoner i år och man tar av de extra intäkter vi fått genom att man återbetalar AFA pengar. Den första reaktionen var försiktigt positivt, men när man tänker efter så är frågan om detta verkligen löser några problem eller skapar det fler

Frågorna vi ställde direkt var:

  • Vad händer efter första året, det är klart att det är positivt att man premierar vår personal som gör bra insatser men hur kan en engångsutbetalning var en långsiktig lösning?
  • Vad säger andra personalgrupper som inte berörs, sjuksköterskor i icke dygnetrunt verksamhet, undersköterskor som arbetar tillsammans i dygnet runt verksamheten. Jag har redan blivit kontaktad medarbetare som tycker detta är orättvist och kommer söka sig från regionen.
  • Hur ska detta finansieras? 40miljoner motsvarar 25 vårdplatser så det är inte några småsummor direkt.
  • Vilka fler ”långsiktiga” åtgärder har man för avsikt att genomföra?

Detta är endast en kortsiktig lösning på ett problem som varit känt i flera år. Vi har i oppositionen har varnat för att vi kommer få brist på sjuksköterskor och p.g.a. av att vi inte är en tillräcklig bra arbetsgivare så kommer vi få svårt att konkurrera med andra. En extra månadslön gör inte att vi blir attraktivare som arbetsgivare utan det gör att man kanske stannar kvar ett tag till trots dessa brister.
Den rödgröna majoriteten borde redan då ha lyssnat på oss i oppositionen och istället för att prata bort problemet och tycka att vi i oppositionen svartmålar våra verksamheter så skulle man ha agerat.

Vi i oppositionen har sedan länge presenterat förslag på åtgärder för att bli en bra arbetsgivare.

  • Nytt ledarskap som är närvarande och lyssnar till personalen.
  • Organisera i fler självstyrande enheter för att korta beslutsvägar och ökat inflytande från personalen
  • Skapa möjlighet för fler karriärvägar och en bra löneutveckling
  • Fler fasta anställningar

Sista ordet är inte sagt i detta ännu, frågan avgörs i juni på regionfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar