lördag 2 juli 2016

Gört Goes Almedalen

Nu är det dags för Region Gävleborg att flytta sin politiska verksamhet till Gotland och Almedalen i några dagar. Regionen har under flera år varit engagerade i aktiviteter under Almedalsveckan. Från början var det några politiker och tjänstemän som åkte dit för att utbyta erfarenheter och knyta kontakter. Sedan har engagemanget växt och man är nu en av alla arrangörer och en av de regioner som satsar mest på denna vecka. Detta är något som den politiska majoriteten har planerat tillsammans med tjänstemännen. Oppositionen är, som så ofta annars, helt exkluderad i detta arbete. Vi fick ta del av programmet kl 00:05 i natt (natten mellan fredag och lördag).

I år är temat Gört, d.v.s. en Almedalsvariant av den 5miljonersdag som regionen arrangerade på Högskolan för någon månad sedan. Intresset för Gört-dagen på högskolan var mycket begränsat, man hade räknat med 1400 deltagare och det slutade med att ca 700 var anmälda och tillslut var det betydligt färre som närvarade. Allt detta spenderade man 5 miljoner av våra skattepengar på. Almedalssatsningen är mycket mer rimlig och begränsad, enligt tidningarna så kostar denna satsning 600ksek.

Jag har inte haft möjlighet att granska dessa siffror mer men lyckas man åstadkomma en tredagars arrangemang i Almedalen med en utställningsplats i gatuplan och seminarier samtidigt som 22 tjänstemän och mer än 30 politiker är där för den summan så är det riktigt prisvärt. Bara kostnaden för 22 tjänstemän lär vara över 350ksek*1, lägg sedan till 30 politiker som är där så finns det inte mycket kvar för konsultkostnader, lokalhyra och profilmaterial.

Mycket av seminarierna och diskussionerna i år kommer säkert handla om den nya regionkartan som statens utredare nu har lämnat till regeringen. Även Region Gävleborg har såklart seminarier om detta men det som slår mig när jag i natt läste vilka som deltar är att det är bara storregionsförespråkare som deltar. Varför ser man inte till att få till konstruktiva diskussioner där man blandar kritiska som positiva röster? Är det så att man inte klarar att hantera kritiska åsikter i detta sosse-projekt.

Det som ändå är glädjande för mig som moderat sjukvårdspolitiker är att det är flest seminarier som handlar om just vård och omsorg, även om Region Gävleborg inte har något sådant över huvud taget. Det finns mycket intressant att lyssna på och jag har även en del möten inbokad med aktörer/intresenter inom sjukvården vilket ska bli mycket intressant. Sedan kommer det såklart bli en del spontana aktiviteter som man innan inte har en aning om att de finns, ofta är de det mest spännande och lärorikt.

Nu är det till att packa resväskan och imorgon bär det av mot några dagars Almedalsarbete och sedan blir det lite semester.


*1
Lönekostnad 10000:-/4dagar/person
Logi och resekostnad 5000:-/person
Traktamente 1650:-/4dagar/person
Totalt 22 tjänstemän 366ksek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar