fredag 25 november 2016

Seger för Hälsingar/Gästrikar och demokratin

Igår kom det lite överraskande beskedet att även centern lämnar förhandlingen om nya storregioner. Detta måste ses som en seger för våra länsinvånare som nu slipper tvångsgifta sig med bl.a. Södermanlänningar och Dalafolket och vi får behålla makten över vår egen framtid. Men det är också en seger för demokratin. Vi vet att det finns ett stort motstånd mot detta bland befolkningen och sossarna var beredd på att forcera igenom detta mot folkets vilja, men nu ser det ut som folkviljan har vunnit till slut.

Detta måste ha varit som en chock för länets centerpartister. Vi hade på veckans fullmäktigesammanträde en debatt om huruvida vi skulle fråga Gävleborgarna vad de anser om den tilltänkta Svealandsregionen. Där hade både centerpartister och sossarna en tydlig övertygelse om att detta skulle drivas igenom till vilket pris som helst utan att fråga vad väljarna anser och att det i princip var klart, men nu blev utfallet ett annat vilket måste vara en besvikelse för dem. Tror de verkligen denna idé är så bra så tycker jag att de ska ta över initiativet till en folkomröstning och ställa frågan till folket om de vill bilda denna nya regionen. Är det så att Gävleborgarna tycker det så kommer regeringen få stöd av oss moderater att genomföra det.

Jag tror personligen att sista ordet inte är sagt ännu men jag hoppas att man nu entledigar indelningskommittén omgående och begraver deras delbetänkande så långt ned i någon byråkrats byrålåda som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar