onsdag 9 november 2016

Olustigt uppvaknande efter Trumpseger

Nu på morgonen väcktes vi alla av nyheten att Donald Trump har valts till USAs president. Hela valrörelsen har kännetecknats av smutskastning och grova påhopp som vi aldrig tidigare har hört. Analytiker, journalister och statsvetare har pendlat från att Trump har varit uträknad till att Clinton inte har en chans men nu på slutet var alla överens om att Hillary Clinton skulle lyckas vinna presidentposten.

Jag har själv inte varit så engagerad i valet eftersom jag blir ganska trött på den smutskastningskampanj som pågått. För demokratins skulle och det politiska samtalet så hoppades jag på att Clinton skulle vinna. För Sverige och Gävleborg så hoppades jag också på att Clinton skulle vinna. Hennes politik är bättre för oss alla, även om vi inte riktigt vet vilken politik som Trump kommer bedriva. Det lilla som framkommit i valrörelsen som handlat om Trumps politik har visat på att han vill att USA ska sluta sig mer inåt, han vill bygga murar och säga upp frihandelsavtal.

För oss i Gävleborg är frihandel oerhört viktigt, det är genom öppna gränser och handel som vi skapat vårt välstånd och nu när världens mäktigaste land byter riktning så är risken stor att det kommer påverka oss negativt. Detta är tyvärr en trend vi ser allt mer i Europa och övriga världen. Allt fler partier som vill stänga gränser och stå för mindre öppenhet och frihandel växer sig starka, detta är det som oroar mig. Vart är världen på väg och på vilket sätt kan vi som tror på öppenhet och frihandel värna dessa intressen i en allt mer orolig omvärld.

Valresultatet och dess konsekvenser kommer nu analyseras överallt och vi behöver även göra det nationellt och regionalt, hur ska vi motverka dessa krafter hos oss? Kan vi få en egen Trump i Sverige och vad händer då? Hur ska vi hantera människors oro och hur skapar vi en trygg värld.

Det finns mycket för oss att fundera på, varför är det den enkla retoriken som vinner väljarnas förtroende på komplexa problem. Det är så enkelt att skylla på någon annan och sätta grupper mot varandra utan att ge några seriösa svar, det har nu visat sig att man genom det kan bli världens mäktigaste person.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar