onsdag 10 maj 2017

Vindkraft, en dålig affär för Regionen

Ingen kan nog ha undgått Region Gävleborgs förehavande när det gäller våra två vindkraftverk som vi köpt i Kalmar med tillhörande naturstig.

Redan när förslaget kom fram, som en eftergift till miljöpartiet och centern, så var vi moderater mycket skeptiska. Vi granskade de underlag vi fick och kunde snabbt konstatera att detta inte skulle bli någon lysande affär. Allt byggde på antaganden om mycket högre elpriser och elcertifikat samt så var det mycket oklara kalkyler i övrigt. Vi hade även Samkraft-härvan med i åtanke. Inte nog med att det var en dålig affär så var och är vi skeptiska till att regionen ska gå in i något som man inte kan någonting om. Syftet var från majoriteten att vi skulle bara ha miljövänlig el för klimatets skull, det som de då inte tänkte på var att vi endast hade vattenkraftsel redan då. Vi ville hellre att man skulle satsa dessa resurser och tid på att utveckla sjukvården istället.

Nu har det kommit fram att vi har betalat nästan hela köpeskillingen trots att det inte ännu finns bygglov eller att nödvändiga certifikat är utfärdade. Vi har alltså inte tagit över ägandet men vi har betalat dem(förutom några miljoner som återstår). Vi har betalt nästan 70mnkr för något som vi inte äger. Dessutom står de nu helt stilla och ingen vet vad det kommer kosta att få igång dem igen. I värsta fall så återstår endast skrotvärdet.

När vi för ett tag sedan påpekade detta så föreslog vi att regionen skulle försöka bli av med dessa så fort som möjligt. Jag trodde nog att vi skulle kunna komma överens med majoriteten om det, så därför ville vi inte göra någon politisk affär av deras misslyckande. Tyvärr så valde man att inte lyssna på oss då, heller, utan man har fortsatt att gräva sig ännu längre ned i vindkraftsträsket och nu har man landat i att man inte vill ta sig ur affären. Eller som det bloggande regionrådet skriver "Har man tagit fan i båten får man ro honom iland"

Vad ska man då göra?

Det var en dålig affär och har tyvärr blivit en ännu sämre affär. Fortsätter man på den inslagna vägen så kommer affären bara bli sämre. Försök sälj av dem till någon som kan vindkraftsbranschen och försök få tillbaks så mycket pengar man kan. Undvik att dra på sig ytterligare kostnader i rättegångar och okända renoveringar.

Alternativt kan väl de politiker i majoriteten som nu brinner så mycket för vindkraften hosta upp de miljoner som krävs privat och köp verken från regionen, vi får tillbaks lite pengar och de som verkligen tror att dessa vindkraftverk kommer bli lönsamma kan ju faktiskt tjäna pengar.

Eller så sväljer man stoltheten och erkänner att det var en dålig affär då och är en dålig affär nu, skademinimera genom att avyttra det vi äger(om det verkligen är något) och satsa kommande resurser på sjukvården istället

Men det absolut viktigaste majoriten bör lära av detta är att lyssna på oss i oppositionen och ge er inte in i någonting ni inte klarar av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar