söndag 30 april 2017

Företagardagen i Gävle

I fredags arrangerade Alliansen i Gävle en företagardag. Under en och samma dag träffade vi över 30 företag för att lyssna in hur de tycker kommunen fungerar och vad vi kan göra för att de ska kunna växa.

Tillväxten skapas i våra privata företag. Det är genom att nya företag skapas och de befintliga växer som gör att fler människor kan komma i arbete. När fler människor arbetar i de privata företagen så skapas mer resurser till den gemensamma välfärden. Gävle och Gävleborg har bland den högsta arbetslösheten i landet och det är endast genom att fler kommer i arbete och fler kan arbeta mer som gör att vi kan bryta detta. Att öka sysselsättningen och minska arbetslösheten är en av de viktigaste uppgifterna vi har i Gävle, och vi kan endast fixa detta om vi samarbetar med våra företagare i kommunen/länet.

På förmiddagen besökte jag tillsammans med EvaMarja, Lena och Kerstin några butiker på Drottninggatan. Det var intressant att höra deras syn på vad vi i kommunen kan göra för dem. Självklart blev det mycket diskussion hur vi kan återskapa Drottninggatan till en paradgata som det en gång i tiden var, detta är något som vi i Alliansen har lovat vi ska arbeta för. De var även oroliga för den otrygghet som växer fram i och med att det är många utrikesfödda som inte kommer i arbete. Det är ganska oroligt just på Drottninggatan och det påverkar såklart kundtillströmningen men även deras egen trygghet. Detta måste vi såklart komma tillrätta med. Även parkeringssituationen och konkurrensen med externa köpcentrum kom upp och vi var alla överens om att Gävle centrum har mycket att ge men kan bli ännu bättre för vi vill alla att vi ska ha ett levande centrum. Det kommer helt klart inte bli så om vi inte har engagerade företagare som vill verka där.

På eftermiddagen var jag tillsammans med Fredrik och besökte Peab i Gävle. De arbetar inom bygg och anläggningssektorn. Det blev bra samtal om hur bostadsmarknaden ser ut i Gävle och vad kommunen kan göra för att vi ska kunna bygga fler och billigare bostäder. Det som framkom var att vi tydligen ställer kommunen krav som försvårar och fördyrar bostadsbyggande och kommunen tar väldigt lång tid på sig i sin handläggning. De var även intresserade av att kommunen skulle upphandla driften och underhåll av våra gator och parker, vilket vi idag utför i egen regi. Vi berättade då om den utmanarrätt som vi planerar att införa vilket togs emot mycket positivt.

Se länken om utmanarrätt: Utmanarrätt SKL

Tack alla företagare i Gävle som sliter varje dag för att skapa tillväxt och göra Gävle till en bra plats att bo och arbeta i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar