onsdag 21 mars 2018

Tack för mig som regionråd

Idag var jag på mitt sista regionstyrelsemöte och imorgon lämnar jag formellt mitt uppdrag som regionråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen i och med att regionfullmäktige godtar min avsägelse. Det är med blandade känslor som jag lämnar mitt regionuppdrag, jag har trivts bra men samtidigt har det varit tuffa år. Jag började 2008 som landstingsråd och då var det en tid med mycket svag majoritet, redan efter 5 månader kunde jag konstatera att jag vunnit omröstningen om den första budget jag hade varit med och tagit fram.

Sedan dess har det hänt mycket, tyvärr har vi inte lyckats ta över makten men vi har helt klart rubbat maktbalansen i landstinget/regionen. Det var ytterst nära att vi tog över 2008 och även 2014, men tyvärr så fanns inte intresse från ett av de övriga Allianspartierna. Nu har vi tyvärr en majoritet som kommer vara svår att rubba i valet i höst, men jag hoppas att den nya kraften som tar över ledartröjan efter mig gör allt de kan för att vinna val och vinna makten.

Trots att vi varit i opposition så har vi påverkat. Det brukar vara så att när vi lägger ett budgetförslag, eller en motion, så säger majoriteten att det inte är genomförbart och oseriöst. Något år sedan så har de själva tagit förslaget och arbetat in det. En annan sak jag är stolt över att få ha genomfört är att vi lyckades rädda Bollnäs sjukhus genom en upphandling. Oavsett vad andra säger så var det vi moderater som gjorde upp om detta och genomförde en upphandling med bra kravställning som möjliggjorde för Aleris att ta över.

Hälsovalet är också en annan reform som jag är stolt över att vi moderater arbetade fram. Det har skapat förutsättningar för fler aktörer såväl små som stora att etablera sig i länet.
Jag vill även lyfta fram den lyckade rekryteringen av ny regiondirektör som jag deltog i och det var just mitt förstahandsval av ny direktör som anställdes. Hade inte jag deltagit i detta arbete och ställt rätt krav så hade vi nog inte rekryterat en ny och inte fått en så bra person anställd.

Sedan finns det såklart saker som man kan vara mindre stolt över men dessa får jag lyfta fram den dagen jag slutar med att jobba politiskt.

Jag vill även passa och tacka alla duktiga medarbetare i regionen jag arbetat med och alla de människor jag träffat på när jag varit ute och askulterat och besökt våra verksamheter. Det har varit ett privilegium att få lära sig så mycket under dessa år. Att komma in landstingsvärlden med sjukhusskräck och bli svimfärdig av att känna doften av sjukhus till att vara med på operationer är en rejäl resa.

Men nu är det dags att ta nya tag och gå vidare i det politiska arbetet. Så nu går jag in med full kraft i mitt nya uppdrag som kommunstyrelsen ordförande i Gävle och jag vill önska min efterträdare i regionen all lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar