torsdag 28 maj 2020

Pandemins påverkan på våra företag och företagare?

Idag släpps vårt nya Poddavsnitt, Företag, Staten och Kapitalet. Denna gång har vi fokus på hur Coronakrisen påverkar våra företag och företagare och vad vi i regionen kan göra för att stötta och hjälpa dem så bra som möjligt. Vi pratar även om betydelsen av företagsklimatet och den dåliga position som vi har i länet. För att göra detta har vi ett samtal med Företagarnas regionchef Eva Cooper.

Vi vet att många företag drabbas hårt av pandemin och då framförallt vissa branscher. Exempelvis så har rese- och besöksnäringen drabbats extra hårt. Att från en dag till en annan gå från 100% till 0% intäkter klarar såklart inga företag under en längre tid. Sådana marginaler kan man inte ha som företagare.

Frågan är vad vi kan göra för dessa företag/företagare. Vi kan inte göra något så besökarna kommer tillbaks nu men vi kan däremot mildra de effekter som blir kortsiktigt så man överlever denna kris men också att man går stärkt ur denna kris när den är över. Sedan vet vi inte hur länge detta kommer pågå och hur länge våra företag kan klara sig. Konkurser kommer bli den hårda konsekvensen om vi inte lyckas med detta, och än så länge har vi inte så många konkurser i vårt län.

Sedan är det en del branscher som går bra där bl.a. mataffärerna går bra och vis detaljhandel ex. byggföretagen. Men som Eva säger, vad händer när alla köpt vandringskängor och renoverat sina kök. Vi kan inte i regionen göra så mycket åt smittspridningen men vi kan hjälpa företagen att ställa om och övervintra.

Snittranking av länets kommuner
När det gäller företagsklimatet och hur vårt län ligger till så finns det mycket att jobba med för oss i kommunerna och i regionen. I Svenskt näringslivs ranking så ligger vårt lån i botten och vi har inte lyckats lyfta oss genom åren. Vissa kommuner gör det men överlag så behåller Gävleborg sin bottenplacering. En viktig parameter i dessa rankingar är politikers och tjänstemännens attityder till företagande. Jag upplever själv att detta problem finns och gör så gott jag kan för att påverka dem i deras attityder.

Så sammanfattningsvis så är läget mycket allvarligt men jag är samtidigt hoppfull, vi ska göra det vi kan för att vi ska gå stärkta ur denna kris men det kommer ta mycket kraft, energi och pengar.

Lyssna på vårt nya avsnitt:
SpotifyInga kommentarer:

Skicka en kommentar