söndag 21 februari 2021

Öka takten i vaccinationen

 Tiden går och vi närmar oss allt snabbare det måldatum då alla ska ha erbjudits vaccin i Sverige. Vissa regioner har gått ut med att man kommer få svårt att hinna eftersom vaccinet är så pass försenat. 

Vi får verkligen hoppas att vaccinet kommer i den mängd som behövs men samtidigt måste vi regioner vara på tårna och vara förberedda att vaccinera på ännu kortare tid. För målet om att alla ska vara vaccinerade innan halvårsskiftet får vi inte tumma på och det får absolut inte fallera p.g.a. regionens tillkortakommande och dåliga planering.

Vi moderater i region Gävleborg börjar känna att det inte görs tillräckligt för att klara av målet hos oss. Tempot man har är alldeles för långsamt och beredskapen finns inte för ännu större volymer vaccin, när det väl kommer.

Så därför har vi tillsammans med våra samarbetspartier lagt fram konkreta förslag åtgärder man kan göra. Det presenterades på regionstyrelsen i veckan och som vanligt avslog man detta utan någon direkt diskussion. Man säger att vi inte ska detaljstyra, men att säga att vi ska ha fler vaccinationsställen och upphandla fler aktörer kan väl inte ses som detaljstyrning. Om man inte kan föreslå det då har man ju ingen styrning alls, men det är väl så sossarna i regionen tänker. Gör man inget kan man inte heller ställas till svars.

Men vi nöjer oss inte med det synsättet utan föreslog en rad åtgärder

Fler vaccinationsställen.

Vem som helst kan se att de ställen man nu tagit fram för massvaccination inte räcker. I en kommun som Gävle med över 100000  invånare ska man trycka in alla i en av högskolans lokaler och på HC i Hedesunda och Hamrånge. Vi vill såklart att man tar till fler och varför inte våra idrottsarenor, eller oanvända lagerlokaler. Det räcker med att man enkelt kan ta sig dit och det finns en ingång och en yta för att vänta 15min efter man fått dosen och en annan utgång.

Drop in, drive thru

Vi kan inte tidsboka alla invånare utan det måste förberedas för dropin när den stora massan ska vaccineras. Det är redan idag stort tryck på bokningen och den app man använder är ju hopplös och den kan man inte förlita sig på. Vi tycker även vi bör ha drive thru lösningar i länet, detta för att enkelt och smittsäkert kunna åka och vaccinera sig. Vi gjorde det för testning av covid så varför inte för vaccineringen

Upphandla

Det finns många aktörer som vill hjälpa till. Gör en enkel upphandling där vi betalar en ersättning för varje dos man trycker in. Låt våra privata vårdgivare vaccinera, tandläkare och alla som har rätt medicinsk kompetens.

Vaccinationsbuss

Kör runt med en eller flera bussar i länet som kan vaccinera folk där man bor. Enkelt och smidigt så inte alla behöver resa för att få sin dos. Det finns enkla lösningar man kan ta till, gör det!

Vaccination på hälsocentral

Erbjud alla att få vaccin när an är på HC. I mindre volym kan vi även erbjuda vaccination på alla HC i hela länet. Det är ju ändå dit man söker sig när man har frågor eller vill ha hjälp. Då bli det ett halsflussprov och en vaccinspruta samtidigt. Enkelt och effektivt.

Bokning

Förenkla bokningen. Idag tar det alldeles för lång tid och alldeles för komplicerat att boka en tid. Detta måste bli enklare. Det var glädjande att vi dagen efter styrelsen kunde se att man ska upphandla ett call center som sköter bokningen. 

Uppsökande verksamhet

Varför söker vi inte upp människor för att boka tid. Vi kan väl ringa till de äldre och boka in dem. Det finns säkert andra grupper som man lätt kan få individuell kontakt med för att boka in tid. Detta får ju såklart inte sek på så sätt att man förveckla det med de bedragare som nu håller på. Utan ring och fråga, kan vi kalla dig och skicka sedan en skriftlig kallelse. Inget bankid eller liknande, enkelt och smidigt.

Men allt detta fick vi avslag på. Men jag är rätt övertygad om att om ett tag kommer de till insikt och det kommer bli så. Man har bara lite för mycket stolthet att köpa något som vi säger. Men det spelar för mig ingen roll utan vi kommer fortsätta samla in idéer och förslag som vi kommer lägga fram, oavsett vad Jan Lahenkorva och majoriteten tycker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar