tisdag 22 juni 2021

Oväntad regeringskris

 Så då kom den regeringskris som vi har väntat på. Det var kanske bara en tidsfråga innan vänsterpartiet skulle tröttna på sossarnas arrogans och januaripartiernas sätt att hantera sitt stödparti.

Att moderater och kristdemokrater röstade för att avsätta Löfven var väntat, man har lovat det sedan valet så det fanns ingen annan möjlighet för att behålla trovärdigheten.  Sverigedemokraterna på sin sida vill göra allt för att skapa kaos men i detta fall så förenades de med vänstern i sitt motstånd mot fri hyressättning för nybyggnation av hyresrätter(som det faktiskt rörde sig om)

Jag trodde att Löfven och Lööf skulle vika ned sig till slut och dra tillbaks förslaget men där gick prestigen före pragmatism. 

Nu har regeringen en vecka på sig att lösa ut situationen och jag tror återigen att Löfven kommer göra det, men i denna kris kan i princip vad som helst hända. Så jag är förberedd på alla tänkbara scenarion där ett extraval såklart kommer ta mer av min tid än någon av de andra lösningarna. 

Så om Löfven bestämmer så eller om talmannen misslyckas med att hitta en statsminister, i sina talmansrundor, som inte har en majoritet i riksdagen emot sig så blir det extra val i september. Vi hade redan planerat en intensiv kampanjperiod med tanke på att det då är ett år kvar till valet men om vi nu får styra om till riktig valrörelse så ska det blir riktig kul. Vi moderater i Gävleborg är alltid beredda att möta väljarna med kort varsel

För oss i regionen påverkar inte detta så mycket mer än att regeringens reformer tar paus eller ställs in. Det kan såklart påverka möjligheten att komma överens om alla de riktade statsbidrag som regeringen öser ut på regionerna. 

Sedan märks det på länets sossar att de är stressade. De har nog aldrig varit med om en så utmanande situation. Vi moderater utmanar dem på alla nivåer och det verkar som de börjar inse att deras dagar i Gävleborg är räknade. Men maktskifte kommer inte av sig själv utan av att väljarna vill ha en förändring och att de ser att det är vi som är beredd att stå för den. Men arrogansen och maktfullkomligheten och stressen som vi märker är uppenbar på alla nivåer.

Det är 446 dagar kvar till ordinarie val nästa år och 90 dagar kvar till ett eventuellt extraval. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar