lördag 2 december 2023

Debatt värdegrund, utan oppositionens regionråd

Oppositionsråden lyste med sin frånvaro
Oppositionsråden var
frånvarande under debatten

 På fullmäktige i onsdags så hade vi nu äntligen den debatt som oppositionen har krävt kring Regionens värdegrund och vision.

Att begära en särskild debatt är något som vi har inskrivet i våran arbetsordning. Vi har tidigare använt den för att debattera personalpolitik bl.a. När en sådan debatt begärs så bestämmer man inte när en sådan ska ske utan det planeras av presidiet och gruppledarna. Om det dessutom blir en debatt, vilket inte är säkert, bestäms också av gruppledarna och fullmäktige presidium.

Så i onsdags eftermiddag genomfördes denna debatt, mindre en ett år efter att den hade begärts. Debatten i sig var lugn och respektfull. Det finns inte någon motsättning när det gäller regionens värdegrund så det var ändå ganska väntat. Det som ändå var väldigt talande var att oppositionens heldtidspolitiker valde att inte delta. Varken Socialdemokraternas, vänsterpartiets eller centerpartiets regionråd närvarande under själva debatten. Det fanns inte ens ersättare som kunde gå in och tjänstgöra i deras ställe, tror det var 8 tomma stolar från socialdemokraterna. Jan Lahenkorva bemödade sig dock med att inleda debatten med ett 2min anförande men sedan smet han iväg utan att lyssna eller delta i debatten med oss övriga som var där. 

At först begära en debatt och veva högt i media om värdegrund och alla människors lika värde så väljer man själv att strunta i att delta när deras önskan ändå kommer upp. Att bara göra ett 2min anförande och sedan lämna mötet gör ju bara saken ännu värre. Tycker det är respektlöst mot de övriga som närvarade från oppositionen.

Nu har jag noterat att man försöker skylla detta på fullmäktiges ordförande gör det bara osmakligt. Kan man inte ens stå upp för sina beslut att inte delta lever man verkligen upp till vår värdegrund om öppenhet och ärlighet, professionalism och ansvar, respekt och ödmjukhet?

Vi i majoriteten var såklart fulltaliga under hela fullmäktigemötet och jag tycker det blev en bra debatt, kanske mer som ett respektfullt samtal. Det blev tydligt att vi som var kvar i rummet står bakom regionens värdegrund, tyvärr fick vi inte veta om oppositionsråden gör det samma?

Men nästa gång de begär en debatt så måste man ställa sig frågan varför de begär en sådan, menar de allvar, vill de verkligen ha den eller är det bara tomma ord.

Det får framtiden visa

1 kommentar:

  1. Gå tillbaka till 2021, det finns en kommentar på bloggen där du kritiserar konst och du måste svara på den. Viktigt!! - En moderat

    SvaraRadera