torsdag 17 april 2014

Glad påsk

Sommaren närmar sig med stormsteg, om den inte redan är här. Innan jag får några dagar påskledigt så har jag tillbringat skärtorsdagen i Västerås med styrelsen för Tåg i Bergslagen. Tåg i Bergslagen är ett viktigt samarbete där landstinget Gävleborg samarbetar med de andra landstingen i Bergslagen där vi gemensamt bedriver tågtrafik inom och mellan våra län. För Gävleborgs del så är dessa tåg en mindre del av vår totala spårbundna kollektivtrafik, tågen körs till/från Gävle mot Dalarna och Västmanland. Den största delen av vår tågtrafik är inom länet med x-tågen men vi har även bra och viktigt samarbete med Upplandstrafiken med tågen söderut.

Den första utmaningen för dagen var att ta sig effektivt med kollektivtrafik till Västerås från Gävle. Tåg i Bergslagen trafikerar inte denna stäcka med direkttåg utan valet stod mellan att åka med TiB kl 0518 från Gävle med byte i Ludvika eller att ta SJ-tåg kl 0713 till Uppsala och där ta snabbussen till Västerås. Det blev så klart det senare alternativet.

Kollektivtrafiken är en av de viktigaste utvecklingsfrågorna för oss Gävleborgare. Det är viktigt att våra länsinvånare kan ta sig effektivt inom länet men också kunna röra sig till andgränsande län. För att kunna transportera sig till och från andra län så krävs bra samarbete över länsgränserna.
Det finns tre viktiga delar när det gäller kollektivtrafik och hur vi ska få fler människor att välja kollektivt resande framför att ta egen bil.

  • För det första ska gå snabbt att resa från dörr till dörr. I detta inkluderas alla byten och de väntetider och marginaler jag måste ha för att med säkerhet ta mig fram. 
  • För det andra måste trafiken vara pålitlig. Jag måste veta att jag tar mig fram utan förseningar, annars blir jag tvungen att lägga på tidsmarginaler och ta ett tidigare tåg/buss för att med säkerhet hinna fram.
  • För det tredje ska det vara enkelt att resa. Som t.ex. idag när jag i Uppsala ska byta från tåg till buss vill jag kunna åka med samma biljett som är enkelt att köpa och jag ska lätt hitta till den hållplats där jag ska kliva på bussen. 

Sedan finns det andra delar som så klart påverkar hur många som reser kollektivt, det handlar bl.a. om pris och om bekvämlighet och flexibilitet.

Idag tog jag mig säkert fram utan strul och förseningar, nu sitter jag efter mötet och väntar på att bli upphämtad för att fira påsken med familjen.

Glad påsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar