torsdag 3 april 2014

Lugn kväll på akuten i Hudik

Gårdagskvällen ”praktiserade” jag på akuten i Hudiksvall. Det var sedan länge en inplanerad praktik som jag igår genomförde, med tanke på kaoset som råder på akuten i Gävle så kom jag dit med mycket frågor och funderingar. Hur kan det komma sig att det verkar fungerar så mycket bättre i Hudik än i Gävle?

Kvällen, var som vanligt när jag praktiserar, mycket lugn. Är det så att det blir lugnt i våra verksamheter när jag är där så ska jag vara ännu mer ute i våra verksamheter hos vår personal. Nu tror jag inte att jag har den inverkan utan det är mest slumpen som avgör detta. För mig är det också bra att det är lugnt, då är jag inte så mycket i vägen utan får tid att ställa mina frågor och funderingar.

Känslan man får när man kliver in på akuten i Hudik är att personalen trivs, det är en bra stämning i gruppen. Däremot så känns det väldigt kaosartat för mig när all personal springer runt, svårt att få grepp om vem som gör vad. Framförallt blev det snurrigt igår när jag fick möjlighet att se hur man tog om hand av en patient som ramlat och slagit sig. Mycket folk var runt patienten och vi fick hämta mer personal för att hjälpa till. Jag förstår om det blir jobbigt när flera akuta fall kommer in samtidigt.

Även om personalen trivs med varandra så finns det mycket att ta med sig från mitt besök som vi bör jobba vidare med. Exempelvis verkar schemaläggning och semesterperioder fungera bra där, jämfört med många andra ställen.  Samtidigt kom det fram samma synpunkter, som på så många andra ställen, att man känner inte att ledningen lyssnar till personalen.

Det var intressant att se hur man har valt att inte införa kölappsystemet som man har i Gävle. När patienterna kommer in till akuten får man alltid direkt möta en människa som tar emot och hjälper patienten. Det personliga mötet kan aldrig överskattas.

Hudik har även valt att ha sin primärvårdsjour lokaliserad på akuten kvällar och helger, med samma personal(förutom en allmänläkare som tar hand om patienterna). Min slutsats är att det inte är den optimala lösningen, utan man bör även i Hudiksvall fundera på att inrätta jouren i andra lokaler med egen personal(som vi i Samverkan Gävleborg tidigare har föreslagit). Detta skulle underlätta söktrycket på akuten men också ge våra patienter en snabbare och bättre vård.

Efter 8timmars arbetspass så var det bara att bege sig hemåt till Gävle vid 24-tiden med mycket ny inspiration. Tack alla som jag träffade igår, ni gör ett fantastiskt arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar