torsdag 24 april 2014

Debatt om Landstinget årsredovisning

Igår på landstingsfullmäktige redovisades och debatterades årsredovisningen för 2013. Varje landstingsfullmäktige börjar alltid med att landstingsdirektören redovisar hur bra allt är i landstinget, detta görs utan någon som helst politisk debatt. Efter det så föredrar finanslandstingsrådet hur hon ser på året som gått och ingen var förvånad när hon också pratade om hur fantastiskt allt är.

Men hur ser då resultatet ut för 2013?

Landstinget har under de senaste fem åren klarat ett positivt resultat vilket i sig är bra. Detta har man dock klarat genom att höjt skatten tre utav dessa fem år och tack vare alliansregeringens förändringar i skatteutjämningssystemet så undvek vi ytterligare en skattehöjning inför 2014. Att återkommande höja landstingskatten är ingen långsiktig lösning för att ha en ekonomi i balans. Landstinget Gävleborg har nu landets högsta landstingsskatt och ska vi vara konkurenskraftiga mot övriga län kan vi inte ha en för hög skatt jämfört med andra län.

Division medicin lyckas att få ett litet positivt resultat förra året vilket i sig är historiskt. Varken division operation eller medicin har någonsin gett positivt resultat utan de har ständigt gått med underskott trots kraftiga uppräkningar flera år. Exempelvis är det ansamlade underskottet för division operation 140miljoner för denna mandatperiod. Så nu klarar medicin ett positivt resultat men operation fortsätter att gå medunderskott.

När det gäller primärvården så har den historiskt gått med överskott nu har det vänt och man går 2013 med underskott på 30 miljoner. Detta är inte förvånande för oss i oppositionen eftersom de har fått mycket låga uppräkningar eller ingen uppräkning alls de senaste åren och resultatet har blivit sämre och sämre för varje år. Läget inför 2014 är ännu mer alarmerande eftersom de inför 2014 ska spara ytterligare 40miljoner.

Så det ekonomiska läget är mycket bekymmersamt. Det krävs bättre ordning och reda i ekonomin om man ska klara framtidens utmaningar utan återkommande skattehöjningar.  Valet den 14:e september blir ett viktigt val, ska vi fortsätta på den socialistiska vägen med ständiga skattehöjningar eller ska vi välja den ansvarsfulla vägen med ordning och reda i ekonomin.

2 kommentarer:

  1. Jag litar på att du fixar det här Patrik :)

    SvaraRadera
  2. Solveig N Osseen24 april 2014 kl. 21:26

    Det finns bara en väg.....

    SvaraRadera