måndag 26 januari 2015

Grekiska valresultatet exempel på vänsterpopulism.

Jag brukar inte kommentera andra länders valresultat men nu går det inte att undvika den kris som Grekerna själva har försatt sig i. Till länets kommunisters stora glädje så har nu ett vänsterparti vunnit det Grekiska valet och bildar nu regering. De har valt att alliera sig med ytterlighetsparti på högerkanten vilket gör det till en märklig konstellation. Det som enar dessa två är motståndet mot ordning och reda i offentliga finanser.

Grekland är ett land som under flera generationer levt över sina tillgångar när man bedrivit vänsterpolitik med socialdemokraterna i spetsen. Under de senaste åren har det ansvarstagande konservativa partiet försökt att få ordning på landets ekonomi genom att söka stöd inom Euroområdet och genomfört nödvändiga reformer. De åtgärderna har inte vart populärt hos väljarna vilket nu straffar den sittande regeringen. I söndagens val så valde nu Grekerna att gå tillbaks till den politik som försatt dem i detta läge och de har valt ett ännu mer extremt ansvarslöst parti.

Det vinnande vänsterpartiet har gått tillval på att inte betala av sina skulder, höjda pensioner, höjda löner och en återställarpolitik. Det kan vara enkelt att vinna val på dessa populistiska förslag men det kommer slå tillbaks hårt mot Grekerna, hur ska dessa återställarreformer finansieras? Vem ska betala?

Det Grekiska exemplet bör vara ett varnande exempel för Gävleborgarna hur det går om man låter vänsterpartier styra politiken. De ser inga begränsningar i hur mycket skatt man kan ta ut och hur lite ansvar man tar för offentliga finanser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar