måndag 24 augusti 2015

Vad ska vi med ett regionkontor i Stockholm till?

Inom regionpolitiken diskuterar vi mycket hur vi kan göra vårt län mer attraktivt för människor och företag att flytta hit och verka här. En fördel som Gävleborg har jämfört med många andra delar av Sverige är att vi ligger nära Stockholm, det tar endast 1,5h med tåg att ta sig hit(I detta fall Gävle) eller att åka till Stockholm. Med det nya dubbelspåret mellan Gävle och Uppsala så kommer det gå ännu fortare. Får vi dessutom SJ att byta ut tågen så går det att få ner tiden till dryga timmen.

Av den anledningen kan man fråga sig hur det kommer sig att då någon inom Region Gävleborg nu har beslutat att man ska hyra ett lokalkontor i Stockholm.  Enligt intervju med regiondirektören på GDs hemsida kan vi läsa att man tycker att man i Stockholm har bristfälliga kunskaper om vårt län och detta lokalkontor ska råda bot på detta.  Vill man sätta bilden av att Gävleborg inte är så långt bort så ska man absolut inte ha ett lokalkontor, det skickar motsatta signaler till de som man nu vill påverka.

Dessutom vill man med hjälp av detta kontor och en anställd person som ska påverka beslut så att de går i vår riktning. Görs detta på bästa sätt med en lokal på 30m2 som kostar oss 700ksek per år, och ytterligare tjänstemän?

Detta visar att regionledningen blir allt mer desperat, och är man desperat fattar man irrationella beslut.

Det bästa sättet att påverka beslut som berör oss är att vi politiker har en bra dialog med andra beslutsfattare runt omkring oss. Jag och vi moderater gör allt vi kan för att göra detta och jag tycker nog att vi har lyckats ganska bra. Jag trodde att socialdemokraterna i “Röda Gävleborg” hade lika bra kontakter med sina partikamrater i Stockholm som vi, men det verkar inte vara så.
Är det så att någon politiker eller tjänsteman ska träffa någon person, och påverka eller lära upp kunskaper om Gävleborg, i Stockholm så är det inga problem att ta något av de 24 tåg som går dit varje vardag, och när man träffat dem kan man ta tåget hem. Jag känner många personer som dagspendlar på detta sätt till/från Stockholm varje dag. När jag träffar personer och berättar att det endast tar drygt en timme till Stockholm så blir många förvånade, dessutom har många längre resväg inom Stockholm än vad vi har från Gävleborg.

Är det så att vi behöver lokaler att vara i så finns det gott om sådana i Stockholm. Alla länets kommuner och Regionen är med i SKL och vill man låna lokal där så går det säkert bra. Vill jag själv träffa någon och påverka så kan jag låna lokaler hos moderaternas kansli i Gamla stan. Jag tror nog att länets sossar kan få låna någon möteslokal på Sveavägen om de har behov.

Det finns mycket vi kan göra för att lyfta vårt län och göra det ännu mer attraktivt, men ett lokalkontor på 30m2 och ytterligare en tjänsteman i Stockholm, för en kostnad på minst 1,5mnkr) kommer inte hjälpa oss i detta så viktiga arbete.

3 kommentarer:

  1. Skönt att se att ni moderater inte står bakom detta vansinnesbeslut!
    Region Gävleborg ägnar sig åt att sila mygg och svälja kameler i dagsläget.
    Med vänlig hälsning landstingsanställd

    SvaraRadera
  2. Du har helt rätt, man kan fråga sig vad ledningen håller på med ibland.

    SvaraRadera