söndag 30 augusti 2015

Region Gävleborg ny huvudsponsor till Brynäs

Idag kan vi läsa att den rödgröna majoriteten i Regionen har bestämt sig för att bli ny huvudsponsor för Brynäs. Detta genom att gå in med 12miljoner under tre år i Brynäsprojektet "En bra start". Den nygamla rödgröna majoriteten i Gävle valde förra året att sponsra med 3,5miljoner per år i detta projekt. Detta var mycket omdiskuterat och kontroversiellt beslut. Motsvarande beslut skulle aldrig gå igenom kommunfullmäktige idag nu när de inte har egen majoritet längre. Trots detta så väljer nu Regionen att sponsra med ännu mer pengar.

Projektet ”En bra start” går ut på att Brynäs ska vara ute i skolorna och vara förebilder, ett arbete som Brynäs alltid har gjort och övriga idrottsföreningar i Gävle gör liknande arbete men får ingen ersättning från kommunen. Jag är helt säker på att andra idrottsföreningar i länet gör motsvarande arbete för ungdomarna där.

Om nu Regionen väljer att bli huvudsponsor åt ett idrottslag i länet, med motivet att de gör bra saker för ungdomarna, så kan man fråga sig om andra föreningar i länet har samma möjligheter till att få miljonsponsring. Jag ser framför mig att Bollnäs GIF, Gefle IF, SAIK, Ljusdal BK, Söderhamn, Hudik Hockey m.fl. kommer göra anspråk på motsvarande pengar. Eftersom en region/kommun inte får gynna enskild utan alla ska behandlas lika så kan det till slut bli en mycket dyr affär för Regionen.

Nu har alltså Carina Blank tagit med sig sitt projekt till Regionen. Hon blev bortpetad som kommunalråd i Gävle och gjorde intåg i regionpolitiken istället, där hon verkar fortsätta i samma fotspår som tidigare. Det dröjer väl inte länge till innan vi har tagit över hennes andra ”projekt”, de internationella resorna till Sydafrika och Kina, symfoniorkestern.

Att ta resurser från sjukvården till liknande projekt är inte rätt prioritering.  Det blir allt fler märkliga beslut i regionen, i måndags var det Stockholmskontor för en miljon och nu detta. Vart ska detta sluta?

Sista ordet är inte sagt ännu i denna fråga. Jag tror inte det finns en majoritet i regionfullmäktige för detta beslut så det kan bli vårt för Carina Blank att få igenom det i fullmäktige i oktober. Detta med tanke på det stora motstånd som fanns i Gävle och många av de övriga länspolitiker tror jag inte tycker att det är rättvist satsade pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar