onsdag 28 oktober 2015

Maktfullkomlig Sosseledning i Gävleborg

Ungefär en gång i månaden har vi regionstyrelse, det är där vi förbereder alla beslut inför fullmäktige och vi ser till att besluten blir verkställda.

I Gävleborg styr idag sossarna, miljöpartister, center och vänstern i en röd-grön röra. De har ett par mandats betryggande majoritet och behöver inte som tidigare vara orolig att någon bångstyrig miljöpartist ska rösta igenom oppositionens politiska förslag.
Man kan hantera en politisk majoritet på lite olika sätt men vi ser att regionens majoritet blir allt mer maktfullkomlig och bryr sig allt mindre om de demokratiska spelregler som ändå finns.

På dagens Regionstyrelsen hade man fem extra ärenden som inte funnits tillgänglig för oppositionen i mer än några timmar, trots att det funnits gott om tid att informera och bereda frågorna. Dessa beslut driver man igenom utan att tycka det är ett demokratiskt problem att alla partier inte haft möjlighet att läsa på ärenden och få information. Dessutom väljer man att ge miljonanslag till externa verksamheter utan att det finns underlag för att fatta beslut. Man hänvisar till dokument som inte finns och till forum där alla partier inte finns med och tycker att vi ställer för mycket frågor i regionstyrelsen.

När vi påpekar bristen på information och förankring blir de otrevliga, avbryter den som talar och snäser av oss i oppositionen på ett mycket obehagligt sätt. Är det på detta sätt som sossar vill styra och regera?

Alternativt kan man ha ett arbetssätt där det finns tid till diskussion och reflektion där man lyssnar till sina motståndare och försöker få fram beslut som man kan enas om, men inte i Gävleborg.
Är det så att man nu är så säker på att behålla makten i kommande val att man inte behöver bry sig om oppositionspartierna. Man räknar med att man kanske tappar några mandat i fullmäktige men då räknar man kallt med att ta in ytterligare ett Alliansparti i sitt styre och fortsätta som ingenting har hänt.

Det är men en olustig känsla och en klump i magen man går hem ifrån dagens regionstyrelse, hur mycket otrevligheter ska man behöva stå ut med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar