söndag 17 december 2017

Skandalen inom Framtidsbygget växer

När vi hanterade delårsbokslutet för Regionen i början på november kröp det fram att man kastade konsultarbete för 90miljoner i papperskorgen. Detta efter att man kommit på att man gjort en felaktig direktupphandling av konsulter till Framtidsbygget. Anledningen till att man kastar bort arbetet var även att förutsättningarna har förändrats och att man måste börja om med stora delar av arbetet.

Man försök då ge sken av att en sådan direktavskrivning var helt naturlig i ett så här stort projekt. Vi trodde inte på dem då och nu visar det sig att vi hade rätt, detta är en praktskandal.

I veckan fick vi veta att konsultföretagen nu kräver regionen på mångmiljonskadestånd. När vi hade frågan uppe i onsdags på regionfullmäktige frågade jag flera gånger om det fanns mer saker som ännu de inte hade berättat för oss i oppositionen och om det skulle komma ytterligare kostnader i samband med detta haveri(Då visste vi inte om kraven från White, ÅF och Sweco). Ingen från majoriteten svarade på frågan utan man satt tyst i sina bänkrader.  Dagen efter kunde vi höra på radion att White Arkitekter hade krävt regionen på 11miljoner kronor eftersom man avbrutit kontraktet. White hade aldrig varit med om att någon brutit kontrakt på detta sätt tidigare. Det vägrade majoriteten kommentera och inte ens då kunde man berätta för oss att konsultföretagen nu står på kö för att kräva skadestånd, ÅF kräver 16miljoner och Sweco kommer kräva miljonskadestånd också.

Det är dyrt med en socialdemokratisk regionledning som inte har respekt för våra skattemedel. Att med en axelryckning tycka att det är helt okej att kasta 130miljoner i sjön är inte mer än en skandal. Inte nog med att det är dyrt majoriteten verkar inte heller bry sig i frågan.

Vi moderater har ansett från första början att man inte har hanterat framtiden för våra sjukhus på rätt sätt. Utan att ha någon som helst idé vad man vill startar man ett 5miljarderprojekt och nu ser vi konsekvensen av detta.

Förra sommaren sträckte vi i oppositionen ut en hand för att tillsammans sätta oss ned med majoriteten och diskutera framtiden för länet och regionen, där vi såklart ville diskutera framtidens sjukhus. Man nobbade oss då men vår utsträckta hand finns fortfarande kvar. Alternativet är att väljarna ser till att byta ut den kostsamma sosseledningen och det kan man göra i september nästa år.

Fram tills dessa får vi vänja oss med fortsatta skandaler brisera i media.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar