söndag 31 december 2017

Tack för 2017 och Gott nytt år

Ny börjar 2017 lida mot sitt slut och valåret 2018 tar snart vid. Det har varit ett händelserikt år där mycket såklart är som vanligt inom regionen, vårdköerna växer, överbeläggningarna ökar och personalen flyr men samtidigt som mycket har hänt.

Vi anställde ny regiondirektör och sjukvårdsdirektör i början på året och förhoppningen från oss i oppositionen var att detta skulle bli en nystart för regionen. Det var så mycket problem inom regionen som var och är kopplat till ledarskapet och det var den gamla direktören som fick vara symbolen för det hierarkiska och toppstyrda ledarskapet. Men det är klart att en ny direktör inte gör skillnad eftersom det problemet sitter i det politiska ledarskapet och frågan är om de verkligen tog den chansen som två nya direktörer innebar.

Vi fick även uppleva ett historiskt regionstyrelsemöte i januari. Det var det första styrelsemötet med en icke socialdemokratisk ordförande. Av någon anledning så var både ordförande och 1:e vice ordförande i regionstyrelsen borta under ett par veckor i januari och då fick jag som 2:e vice träda in. Helt klart en annorlunda upplevelse som jag gärna vänjer mig vid. Det var även på detta möte som vi tackade av vår förre regiondirektör och även det var historiskt.

Det har även uppstått några nya kriser under året. Vi kan se att vår egen primärvård blir allt mer krisartad. Allt fler enheter har stor brist på allmänläkare och nu till och med så bryter man medvetet mot fullmäktiges beslut när det gäller vårdval och ingen i majoriteten verkar bry sig.

Det s.k. Framtidsbygget har tillslut havererat vilket i och för sig var mer eller mindre väntat. Eftersom man inte gjorde rätt från början så blir det nu fel och kostar väldigt mycket pengar. Inte nog med att det blir fel så har man även gjort fel vid upphandlingen som gör att det kostar regionen 130miljoner extra. Slöseriet har även visat sig på annat sätt, man hyrde lokaler i Almedalen som inte användes. Man har nu köpt de två vindkraftverken i Småland som fortfarande inte fungerar som de ska och får användas.

Så pengar är det ingen brist på bara brist på ansvar.

I partiet har det varit ett tufft år. Allas vår Maggan gick bort i våras efter en svår cancer.  Hon kämpade in i det sista men till slut gick det inte längre, sjukdomen gick segrande. Maggan var en stor del av partiet i länet och i landet. Alla visste vem Maggan var och ingen kunde slå henne på engagemang och kunskap inom äldrefrågor. Hon var rak och ärlig och ibland kunde hon även upplevas som elak, men hon var äkta och sade alltid vad hon tyckte även om inte alla gillade det.

Vi fick även uppleva ett internt myteri inom moderaterna där vissa länsförbund öppet gick ut och krävde vår partiledares avgång på ett sätt som jag trodde bara kunde ske hos sossarna. Till slut blev situationen ohållbar och Anna valde att lämna självmant och vi kunde välja Ulf till vår nya ledare. Jag är helt övertygad om Ulf kommer blir en fantastisk ledare och jag ser fram emot att han blir Sveriges nya statsminister nästa år.

Som sagt så var det ett händelserikt år och jag hoppas att 2018 blir ännu mer händelserikt. Eftersom det är valår så finns nu möjligheten för Gävleborgarna att välja en ny moderatledd regionledning och en moderatledd Alliansregering. Detta skulle vara bra för alla såväl Gävleborgarna som för länets sossar. Genom att de förpassas till avbytarbänken så finns det möjlighet att de blir mindre maktfullkomliga.

Detta kommer inte ske av sig själv utan kräver hårt arbete av alla oss moderater i länet. Nu återstår några dagar av ledighet innan arbetet mot valseger 2018 fortsätter.

Gott nytt år!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar