lördag 15 december 2018

Ny tid med nygammal majoritet i kommunen

Valet gick inte så bra som vi moderater hade hoppats på men även om vi gjort ett mycket bättre val så hade inte läget förändrats så mycket efter valet. Vi var den mindre minoriteten efter valet 2104 och var lite mindre nu efter 2018. Vi lyckades få makten 2015 och vi har behållit den fram tills nu., Vi visade att det gick att ta över efter nästan 100 år socialistiskt styre, inte helt enkelt men det gick.

Hade vi behållit våra mandat eller till och med gått fram en del så hade vi fortfarande varit i minoritet och varit beroende av stöd från andra partier. När sedan det framkom att våra f.d. Alliansvänner i kommunen hellre gick över till ett S-styre så blev jag lite förvånad och besviken. Men vi moderater måste rannsaka oss själva, hade vi kunnat förhandla annorlunda och vad hade hänt om vi fört samtalen på ett annat sätt efter årets val. Efter 2014, när läget var ungefär lika, så lyckades vi hålla ihop Alliansen trots att det fanns krafter som ville splittra oss.

Jag har mina förklaringar till varför det blev som det blev och där finns det såklart en stor orsak som beror på de interna stridigheterna inom mitt parti som såklart påverkar hur andra partier ser på oss moderater. Jag hoppas nu att den nya ledningen för M i Stadshuset verkligen gör allt man kan för att återfå en borgerlig ledning senast 2022. Tyvärr så har jag sett på många andra håll hur svårt det kan vara.

Det som även gör mig besviken är hur C och L väljer att beskriva det nya och gamla samarbetet. Enligt min mening och som jag uppfattat de övriga partiernas företrädare så har vi jobbat bra tillsammans, alla har varit lika viktiga. För att symbolisera detta så var det viktigt för oss M att alla partier bara hade ett kommunalråd och mantrat ett parti en röst var något som vägledde oss. När det har blivit diskussioner, som det såklart blir, så har jag alltid frågat om alla känner sig som vinnare. Ingen ska känna sig som förlorare i ett M-lett samarbete.

Sedan handlar politik om att få gehör för just sin politik och där kan man se en tydlig skillnad från den gamla ledningen till den nya. Vi var alla överens om det nya bibliotekets placering, nu blir det på gamla stället som kostar hundratals miljoner mer och som även blir ytterligare ett kulturhus. Vi var överens om att inte bygga kommunala parkeringshus, men nu ser det ut att bli fler av den varan. Man vill även i den nya majoriteten begränsa människors valfrihet inom omsorgen. Sedan när vi kommer till att sälja ytterligare lägenheter av allmännyttan så är det nu stopp, trots att de två Allianspartierna i majoriteten varit de mest drivande att sälja.

Som sagt så kommer det bli mycket nygammalt i Gävle vilket jag bara kan beklaga för Gävleborna. Men vi moderater kommer fortsätta arbeta för det vi tror på och för våra borgerliga värderingar, det som tidigare enade oss i Alliansen i Gävle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar