söndag 3 mars 2019

Heldag i Bollnäs, med besök på bl.a. BUP

Jag och Beatrice från regionen.
Riksdagsledamot Viktor Wärnick
Ordförande i BUN Åsa Äng Eriksson
I fredags var det dags för den andra heldagen med besök i verkligheten denna vecka. Vi var i Bollnäs hela dagen där vi bl.a. besökte Kilafors industrier, Hälsinglands utbildningsförbund och till sist BUP i södra Hälsingland.

Att träffa en av våra industrier i länet och lyssna på vad deras utmaningar är intressant och viktigt för oss. Vad skulle Gävleborg vara utan våra industrier, stora som små. Många pratar om tjänstesamhället och vikten av det men alldeles för få talar om vikten av en väl fungerande och konkurrenskraftig industri. En av de viktigaste utmaningarna är att få våra ungdomar att vilja bli industriarbetare och att skapa bra konkurensmässiga villkor, här finns det mycket mer att göra. Vi pratade även en del om statsstöd som betalas ut i andra länder och vilka konsekvenser det får för oss här i länet. Hos oss i Sverige har vi ”1:1 medel” som regionen
En vanlig syn på våra vägar
Trailer som är tillverkade i Kilafors
betalar ut som investeringsstöd eller projektmedel till våra lokala företag. Dessa är viktiga men slutsatsen är att det bästa vore bättre om ingen betalade ut några offentliga stöd till enskilda företag, då skulle EU och marknaden fungera mycket bättre.

Sedan träffade vi Utbildningsförbandet i Södra Hälsingland där vi fick veta hur tre av våra hälsingekommuner samarbetar kring gymnasieutbildning. Det är inte helt enkelt med mellankommunalt samarbete, det är inte alltid att man ser vad som långsiktigt är bäst för kommunerna tillsammans utan man ser till vad som är bäst för den enskilda kommunen för tillfället. Därför var det intressant att lyssna på deras utmaningar och erfarenheter.

Viktor Wärnick testar sin
koncentrationförmåga på BUP
Sist på eftermiddagen så gjorde vi ett besök hos BUP i Bollnäs. En oerhört viktig verksamhet som har stora utmaningar. Tydligen växer efterfrågan på deras tjänster, allt fler söker sig dit och behöver hjälp. Vi pratade mycket om samverkan med övriga vården, familjehälsan primärvården, och skolan. Det som även berättades för oss att det var första gången de hade politiskt besök. Märkligt att ingen annan politiker besökt dem tidigare, de som bedriver en så viktig verksamhet. Om någon vecka ska jag till BUP i Gävle och det ska då bli intressant att se ifall de ser samma utmaningar.

Det var helt enkelt en fullspäckad dag så när jag kom hem vid 19 tiden så var jag ganska trött med många nya intryck och mycket inspiration att fortsätta jobba för ett bättre Gävleborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar